Japans premiärminister Shinzo Abe och EU-ledarna Donald Tusk och Jean-Claude Juncker log brett under sitt toppmöte i Bryssel i mars. Arkivfoto.
Japans premiärminister Shinzo Abe och EU-ledarna Donald Tusk och Jean-Claude Juncker log brett under sitt toppmöte i Bryssel i mars. Arkivfoto.

Klart för handelsavtal mellan EU och Japan

EU och Japan är överens om sitt nya handelsavtal. Kraftigt sänkta tullar blir ett av resultaten när avtalet väntas träda i kraft, senast under 2019.

ANNONS
|

- Jag tror det här blir klart innan jul, sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström till TT i torsdags.

Bara ett dygn senare var det packat och klart.

"Det här är EU på bästa sätt – levererar både i form och substans. EU och Japan sänder ett kraftigt budskap till försvar för öppen, rättvis och regelbaserad handel", säger kommissionsordförande Jean-Claude Juncker i ett uttalande.

ANNONS

"Precis i tid – vi levererar på vårt löfte om att avsluta det här vinna-vinna-avtalet i år", säger Malmström i samma text.

Politiska klartecken gavs kring Japan-avtalet redan tidigare i år, varpå parterna ägnat sig åt avslutande detaljer. Nu är man dock redo att överlämna texten till juridisk granskning, i hopp om att EU-länderna och EU-parlamentet kan säga sitt slutgiltiga ja. Hoppet är sedan att avtalet ska träda i kraft innan den nuvarande EU-kommissionens mandatperiod löper ut under hösten 2019.

Som väntat har EU och Japan tills vidare beslutat att låta tvistelösningssystemet stå utanför avtalet.

- Vi har ju vårt reformerade förslag. Japan har använt det gamla systemet, ISDS. Vi har inte lyckats mötas här och då har vi kommit överens om att den diskussionen får fortsätta under våren, sade Malmström till TT i torsdags.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: EU:s handelsavtal med Japan

EU:s ekonomiska partnerskapsavtal med Japan (EPA) kommer bland annat att:

  • enligt EU:s beräkningar öka exporten till Japan med mellan 16 och 24 procent totalt – och med runt 170 procent på livsmedelssidan
  • slopa tullar på ostar som exempelvis gouda och cheddar (som just nu ligger på 29,8 procent) och vin (i snitt 15 procent just nu)
  • tillåta EU att betydligt öka sin export av nötkött, samtidigt som tullarna tas bort på processat fläskkött
  • ge EU-företag tillgång till upphandling i 48 japanska städer och ta bort upphandlingsbegränsningar inom järnvägssektorn
  • medföra en övergångsperiod vad gäller vissa känsliga områden, som exempelvis importen av bilar till EU

Källa: EU-kommissionen

ANNONS