Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Pumalín, en av de två parkerna som nu blir nationalparker i Chile. Arkivbild.

Klädmogulernas mark blir nationalparker

De drev världsberömda klädmärken. Men nu kommer Douglas Tompkins och hans änka Kristin Tompkins att lämna efter sig något än mer bestående, när deras mark görs om till nationalparker i Chile.

Douglas Tompkins grundade Esprit och The North Face, två klädmärken som spridits över världen. Tillsammans med sin fru, Kristine Tompkins, som var vd för klädmärket Patagonia, började de intressera sig mer för naturen. För mer än två decennier sedan valde de att flytta till Patagonien i Sydamerika.

1991 köpte Douglas Tompkins 170 kvadratkilometer orörd regnskog i Pumalín i Chile, för att skydda den mot potentiell exploatering. Från 1993 och framåt fortsatte paret att köpa upp mark i Chile och Argentina med syftet att bevara och skydda den biologiska mångfalden i Patagonien.

Stora parker

Douglas Tompkins omkom i en kajakolycka i Chile, men Kristine Tompkins har fortsatt arbetet via parets stiftelse.

På fredagen överlämnades två stora naturreservat i Patagonien till den chilenska staten. Förutom Pumalín rör det sig om en park som kallas Patagonia. Totalt gäller det 4 070 kvadratkilometer skog, berg, sjöar och glaciärer – nästan lika stort som landskapet Gästrikland.

Staten tar över

"Efter flera års arbete tillsammans med Doug och teamet på Tompkins Conservation har vi uppnått vår dröm. Parkerna som vi skapade med så mycket kärlek är nu nationalparker som tillhör alla. Det verkliga arbetet börjar nu. Att ta hand om dessa parker kommer inte bara att vara regeringens ansvar utan också samhällets, var och en av oss, så att detta arv kan bevaras och skyddas för framtiden", säger Kristine Tompkins i ett uttalande.

Marken skänktes av stiftelsen enligt en överenskommelse som innebär att Chile åtar sig att investera motsvarande 3,3 miljarder kronor i parkerna, enligt Reuters. Där ingår bland annat att anställa personal och ansvara för infrastrukturen.