Ska UBS köpa upp Credit Suisse? ARkivbilder
Ska UBS köpa upp Credit Suisse? ARkivbilder Bild: Keystone/AP

Källor: Krisbank missnöjd med miljardbud

Intensiva försök pågår för att hindra en förtroendekollaps för bankjätten Credit Suisse.
Rädsla finns för att bankoron annars sprids när börserna öppnar på måndag.
Credit Suisse uppges vara missnöjt med ett miljardbud från konkurrenten UBS.

ANNONS
|

Under helgen har förhandlingar pågått i Bern om att låta Schweiz största bank UBS ta över krisdrabbade konkurrenten Credit Suisse.

Landets myndigheter uppges pressa UBS att gå med på en snabb sammanslagning av de två schweiziska bankjättarna. Anledningen till brådskan är att man vill förhindra att bankoron sprider sig när världens börser öppnar på måndag.

Enligt den schweiziska tidningen Blick kommer affären att bli klar under söndagen.

"Allt pekar på en schweizisk lösning denna söndag. Och när börserna öppnar på måndag kan Credit Suisse tillhöra det förflutna", skriver Blick, enligt AFP.

Bjuder en miljard

Enligt källor till Financial Times (FT) ska UBS nu sagt sig vara villigt att köpa Credit Suisse för upp till en miljard dollar. Erbjudandet är enligt FT långt under marknadsvärdet och ska betalas i UBS-aktier.

ANNONS

När börsen stängde i fredags var värdet på en aktie 1,86 schweizerfranc, budet motsvarar 0,25 schweizerfranc, enligt tidningen.

Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar att Credit Suisse är missnöjt med budet, att det är för lågt och skulle skada både aktieägare och anställda.

En sådan stor bankfusion tar normalt flera månader, bland annat för att aktieägarna ska kunna få säga sitt.

Enligt FT förbereder den schweiziska regeringen nu ett snabbspår för bankövertagandet och planerar en lagändring för att kringgå aktieägarnas rätt till en konsultationsperiod på sex veckor.

UBS har även, enligt uppgifter till nyhetsbyrån Bloomberg, krävt statliga garantier för att täcka kostnader för rättsprocesser Credit Suisse är indraget i och för potentiella förluster i samband med ett eventuellt köp.

Stor press

Pressen på att hitta en snabb lösning är stor också från andra länder som oroas för hur deras finansiella marknader ska påverkas om förtroendet för Credit Suisse kollapsar helt.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire uppger för tidningen Le Parisien att man väntar på en slutlig och strukturell lösning på bankens problem.

"Vi förblir extremt vaksamma", säger han.

Enligt uppgifter till Sky News följer även den brittiske finansministern Jeremy Hunt utvecklingen löpande. Sky News uppger också att brittiska myndigheter godkänt ett eventuellt uppköp. UBS har stor verksamhet i Storbritannien.

ANNONS

UBS och Credit Suisse tillhör de 30 banker i världen som bedöms vara globalt systemviktiga banker - så viktiga att de är för stora för att låta dem falla.

Skandaler och problem

Anrika Credit Suisse är Schweiz näst största bank, efter UBS. På ett år har aktien tappat tre fjärdedelar av sitt värde och bokslutet för 2022 slutade med en förlust på motsvarande 84 miljarder kronor.

Kursraset beror på flera år präglade av skandaler, sparkade chefer och juridiska problem. Banken ställde nyligen in publiceringen av årsredovisning för 2022 och i veckan bekräftade den att det fanns "betydande svagheter" i den finansiella rapporteringen från banken för de två gångna åren.

Credit Suisse fick i onsdags en statlig kreditgaranti på 54 miljarder dollar från den schweiziska centralbanken.

Det räckte dock inte för att stoppa aktiekursens fall och panikslagna kunder från att ta ut sina pengar. Under fredagen vände aktien ned igen sedan UBS förklarat att man inte var intresserade av en fusion – vilket man alltså verkar ha svängt om.

Fakta: UBS och Credit Suisse

UBS är Schweiz största bank och en av världens 50 största. Har gamla anor men banken är resultat av flera hundra uppköp och sammanslagningar över åren.

Banken har sitt säte i Zürich men har verksamhet globalt. Banken har över 70 000 anställda världen över.

Företaget värderas i dag till motsvarande nästan 720 miljarder kronor, en nedgång på bara ett par veckor med över 150 miljarder.

Credit Suisse är Schweiz näst största bank. Den grundades 1856 och har sitt säte Zürich. Banken har världen över cirka 50 000 medarbetare.

På ett år har aktien tappat tre fjärdedelar av sitt värde och bokslutet för 2022 slutade med en förlust på motsvarande 84 miljarder kronor.

Kurskollapsen har ägt rum efter flera år präglade av skandaler, sparkade chefer och juridiska problem. Årsredovisningen för 2022 stoppades nyligen på grund av frågetecken i den finansiella rapporteringen.

Börsvärdet på företaget är i dag strax över 90 miljarder kronor. I januari 2022 värderades det till över 450 miljarder kronor.

Källor: Bloomberg, UBS, Credit Suisse

ANNONS