Utredaren Anders Wallner. Arkivbild.
Utredaren Anders Wallner. Arkivbild.

Januariavtal pausar förslag mot otrygga jobb

Regeringens utredare vill strama upp reglerna för att ha folk på otrygga korttidsjobb och SMS-jobb. Och en anställd ska kunna ta tacka nej till omplacering till deltid istället för heltid, utan att riskera jobbet. Men förslagen löper risk att hamna på hyllan.

ANNONS
|

Orsaken är S-MP-regeringens uppgörelse med Centerpartiet och Liberalerna om det så kallade januariavtalet. Det säger att arbetsrätten ska utredas och förändras. Förslagen som utredaren Anders Wallner lägger fram berör just lagen om anställningsskydd (las).

Avtal bromsar

- Det är ingen hemlighet att de fyra partierna står en bit ifrån varandra i fråga om arbetsrätten, förslagen från Anders Wallner landar i en ny politik kontext. De får helt enkelt vänta till vi kommer vidare med de fyra partierna, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) som är den som tar emot utredningen.

ANNONS

Wallners utredning om ett hållbart arbetsliv tillsattes 2017 och var i stora delar en S-beställningslista. Många av punkterna gick S också till val på, som: avskaffa allmän visstid, stopp för påtvingad hyvling av arbetstid och stärkt rätt till heltid. Nu läggs Wallners förslag på hög på obestämd tid och med okänt öde.

Motverka hyvling

Wallner vill stärka den anställdes ställning när det gäller så kallad hyvling av arbetstid. Det är en företeelse som innebär att en arbetsgivare ger bud om att en anställd eller flera måste gå ner från heltid till deltid, för att verksamheten måste spara eller arbetet organiseras annorlunda.

En anställd kan i dag inte säga nej utan att riskera jobbet. Det vill utredningen ändra på. Den anställde ska kunna säga nej utan att förlora sin plats i turordningen när det gäller uppsägningar.

- Om arbetsgivaren då vill gå vidare får arbetsgivaren förhandla enligt turordningsreglerna, det ska inte gå att säga upp någon bara för att personen tackat nej. sade Wallner på pressträffen när han presenterade utredningen.

Han föreslår att personer som anställs på korta anställningar som handlar om enstaka dygn eller pass ska få möjlighet att räkna samman arbetstiden på ett nytt sätt. Syftet är att öka chansen att kvalificera sig för fast anställning.

ANNONS

V vill förhandla

Wallner resonerar även kring ett förslag om att ta ut högre arbetsgivaravgifter för tillfälliga anställningar för att uppmuntra till fler fasta jobb. Men det bör utredas vidare, föreslår han.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt erbjuder sig att förhandla om förslagen med regeringen.

- I praktiken får de ett val, antingen slå sönder anställningstrygghet med Centerpartiet eller förstärka tryggheten med Vänsterpartiet, säger Sjöstedt.

Arbetsgivarorganisationen Svensk Handels förhandlingschef Tomas Undin tycker att utredningen överdriver problemen med hyvling och dess omfattning. Och han anser att förslagen som läggs är oklara.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger att flera av förslagen är intressanta. LO kommer att ta dem med sig in i förhandlingarna om omställning i arbetslivet som LO har med arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv.

TT

Fakta: Utredarens förslag

Ett erbjudande om omplacering med lägre arbetstid i stället för heltid ska inte anses som skäligt. Ett nej ska inte innebära uppsägning.

Förslaget ska stärka de anställdas rättigheter vid så kallas hyvling av arbetstid.

Reglerna för så kallade sms-jobb, behovs– och timanställningar ska stramas upp. Utredaren föreslår att även tid mellan korta anställningar, i vissa fall, ska kunna räknas som anställningstid och kvalificera till fasta jobb.

En ny utredning bör undersöka om tillfälliga anställningar ska beläggas med högre arbetsgivaravgift för att uppmuntra till fler fasta jobb.

Källa: Utredningen för ett hållbart arbetsliv över tid

ANNONS