Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bergskedjan Blue Mountains i sydöstra Australien kanske kan få en tunnel under sig. På bilden ett av bergskedjans mest kända landmärken, Three sisters. Arkivbild.

Jättetunnel i Australien något för Musk?

En Sydneypolitiker försöker intressera entreprenören och företagaren Elon Musk för ett nytt projekt – att bygga en 50 kilometer lång tunnel i Australien.

Elbilsföretaget Tesla och rymdbolaget Space X är inte tillräckliga utmaningar för Elon Musk. Den excentriske sydafrikanens senaste satsning The Boring Company ("Borrföretaget") skapades med ambitionen att lösa transportproblem i storstäder genom att borra tunnlar under marken, och det har en australisk politiker nappat på. Jeremy Buckingham twittrade till Musk med frågan om hur mycket det skulle kosta att bygga en fem mil lång tunnel.

"Jag är parlamentariker i Sydney, som brottas med stora trafikproblem. Hur mycket skulle det kosta att gräva en tunnel genom Blue Mountains och öppna upp västra delen av vår stat (New South Wales)?", skrev delstatspolitikern, som representerar de gröna, Australiens miljöparti.

"Ett klipp"

750 miljoner dollar svarade Musk, vilket Buckingham tyckte var ett bra pris. "Tack, det låter som ett klipp", skriver han på Twitter.

Buckingham säger till The Sydney Morning Herald att han tror på projektet och att det verkligen skulle vara bra för delstaten.

- För priset av att bygga om en idrottsarena säger Elon Musk att han kan bygga en transportloop för New South Wales som världen skulle vara avundsjuk på.

Buckingham säger att han är inspirerad av att Musk 2017 på Twitter lovat att Tesla skulle bygga världens största litiumbatterifabrik i Australien inom 100 dagar – och mot alla odds gjorde det.

Oklart pris

Nu är The Boring Company inte Tesla, och företagets största projekt hittills är en tunnel i Los Angeles på 1,8 kilometer. Någon plan för om och när tunneln kan byggas finns inte, inte heller om 750 miljoner dollar gällde amerikanska eller australiska dollar, en skillnad på sisådär en miljard svenska kronor.

Blue Mountains är en bergskedja några mil väster om Sydney, och är populär som utflyktsmål. Bergen ligger mellan en smal kustremsa med förhållandevis grön natur och en mer karg och ökenlik miljö väster om bergen, där relativt få bor. Exakt hur en tunnel genom bergskedjan skulle hjälpa trafiken inne i femmiljonersstaden framgår inte.