Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Professor Paolo Savona, känd euroskeptiker och italiensk näringsminister på 1990-talet, har stoppats från att bli finansminister av Italiens president. Arkivbild.

Italienskt kaos kan ge ny eurokris

Milanobörsen faller då allt pekar mot en maktlös italiensk teknokratregering som ersätts av en euroskeptisk regering efter ett nyval i höst eller nästa år. Analytiker varnar för en ny eurokris.

Marknaden bävar och euroskeptiker vädrar morgonluft i det politiska kaoset i Italien, eurozonens tredje största ekonomi.

En eurokris, med epicentrum i Italien, är huvudscenariot för bedömare som Jan von Gerich, chefsstrateg på storbanken Nordea.

- Frågan är bara hur djup den krisen blir. Det avgörs av hur övertygade populisterna i Italien är och hur villiga de är att sänka Italien för att genomföra sin politik, säger han.

- Nyvalet kan utmynna i ett mandat till en regering som på allvar överväger att ta Italien ur eurozonen, tillägger han.

Högsta riskpremien sedan 2014

Kaoset i Rom slår hårt mot Milanobörsen, där bankaktier drar ned börsens index till den lägsta nivån sedan september i fjol. Euron tar också stryk, medan riskpremien på italienska obligationsräntor lyfter till den högsta nivån sedan 2014. Marknadens förtroende för det skuldtyngda landets betalningsförmåga faller.

Förtroendekrisen som ett italienskt euroutträde skulle innebära kräver att ECB visar upp hela arsenalen av verktyg för krishantering igen och att det politiska stödet är väl förankrat i tongivande euroländer som Tyskland, Frankrike och Spanien.

- ECB har i teorin obegränsat med ammunition för att vinna marknadens förtroende. Men det förutsätter att det finns samarbetsvilliga regeringar kvar i eurozonen, säger von Gerich.

Inför det italienska valet i mars var frågan om EMU-medlemskapet nedtonad, i linje med trenden i eurozonen efter Emmanuel Macrons seger i det franska presidentvalet 2017. I nyvalet som står för dörren väntas dock frågan blossa upp.

ECB:s trumfkort

Ett trumfkort som ECB sitter på är att många banker i Italien behöver centralbanksstöd, som kan strypas av ECB-chefen Mario Draghi och hans direktion. Detta trumfkort användes mot Italien 2011, när högerpartiet Forza Italias ledare Silvio Berlusconi var premiärminister.

- Men om vi har en stark italiensk populistregering som tror på sin agenda är det frågan om det fungerar, säger von Gerich.

Utsikterna för en eurovänlig regering i Rom ser väldigt begränsade ut i opinionsmätningarna.

- Det enda alternativet som finns till den konstellation som nu har stoppats verkar vara en centerhögerregering som får egen majoritet efter nyvalet, säger von Gerich.

Marknaden skulle enligt von Gerich då tvingas förlita sig på den omstridde Berlusconi som en stabiliserande kraft.