Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici höjer ett varningens finger. Arkivbild från 20 augusti.

Italien varnas för "allvarligt" budgetbrott

Italiens vidlyftiga budgetplaner saknar motstycke, skriver EU-kommissionen i ett brev som utgör en formell varning. Så farligt är det inte, kontrar Italiens premiärminister Giuseppe Conte.

De italienska planerna på rejält ökade statliga utgifter – samtidigt som landets statsskuld är den näst största i EU – "saknar motstycke i Stabilitets- och tillväxtpaktens historia", skriver kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis och finanskommissionären Pierre Moscovici i ett brev adresserat till Rom.

De beskriver det liggande budgetförslaget som ett "särskilt allvarligt avsteg" från EU:s regelverk.

Dyra vallöften

I det utkast som Italien lämnade till EU-kommissionen i måndags har koalitionsregeringen sökt uppfylla åtminstone en stor del av många dyra vallöften. Den innefattar pensions- och skattereformer som kommer att kosta motsvarande drygt 383 miljarder svenska kronor, där större delen bekostas via ett höjt underskottsmål.

I förslaget läggs målet på 2,4 procent av BNP, vilket kan jämföras med den föregående mitten-vänster-regeringens mål på 0,8.

- Det här är inte budgeten som kommissionen förväntade sig. Det är förståeligt att det blir reaktioner. Jag förväntar mig en del kritiska anmärkningar, säger Italiens premiärminister Giuseppe Conte, som har lagt fram vad han kallar "folkets budget".

Europeiska ledare som Österrikes Sebastian Kurz och Nederländernas Mark Rutte höjer också varnande röster för en växande Italiensk statsskuld. Conte tonar ned oron och säger att avvikelserna i budgetförslaget inte är så stora.

Kan bollas tillbaka

EU vill att Italien trimmar underskottet för att minska statsskulden, som överstiger 130 procent av BNP. EU:s tak ligger på 60 procent.

Om Italien inte tillmötesgår oron kan kommissionen rata och skicka tillbaka budgetförslaget, vilket vore den första gången det händer i unionens historia.

Vid sidan av detta pågår en dispyt inom den italienska koalitionsregeringen. Populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) och främlingsfientliga Lega kommer att hålla möten under helgen för att hitta en samsyn om skatteamnesti – en fråga som delar de två regeringspartierna, men som likväl finns med i budgetförslaget.