Under juni och juli hade svenska nöjesparker ungefär lika många besökare som samma period förra året. Arkivbild.
Under juni och juli hade svenska nöjesparker ungefär lika många besökare som samma period förra året. Arkivbild.

Ingen rusning till nöjesparkerna

Det går bra för Sveriges nöjesparker. Men trots oroligheterna i omvärlden, den svaga kronan och soligt väder har nöjesparkerna inte lyckats överträffa fjolårets sommar i år.

ANNONS
|

- Det har varit ganska bra Lisebergsväder. Vi kan ha det lite värre under riktiga kanonsomrar, när det bara är sol, bad och strand som gäller. I år har vi fått lite av allt, och det brukar vara bra för oss, säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg.

Rusningen till svenska nöjesparker har uteblivit i sommar. I alla fall jämfört med förra året. Trots den svaga kronan som gör det dyrare att resa utomlands och oroligheter i populära semestermål som Turkiet har antalet besökare i parkerna varit ungefär som i fjol.

ANNONS

"Mindre nervkittlande"

Nöjesfältet Liseberg i Göteborg har fått något färre besökare under juni–juli i år jämfört med ifjol, men fler än bolaget hade räknat med.

- Det beror mycket på vilken typ av nyhet man lanserar varje år. Ifjol hade vi Mechanica, en värstingattraktion som snurrar åt alla håll samtidigt. I år har vi öppnat ett nytt trädgårdsområde med en ny lekplats, och en ny attraktion som inte riktigt är lika nervkittlande.

Koncernen Parks and Resorts äger Gröna Lund, Kålmorden, Skara Sommarland och Furuviksparken. Sammantaget har de fyra parkerna haft något fler besökare under juni–juli i år än i fjol. Kolmården sticker dock ut. Besöksantalet minskade med tio procent.

- Det är mycket kvar av säsongen. Men än så länge ligger vi i takt med förra året, som var det bästa någonsin för oss som företagsgrupp, säger Christer Fogelmarck, koncernchef för Parks and Resorts.

ANNONS

"Rimligt nöjda"

Åt andra hållet sticker Skara Sommarland ut. Antalet besökare ökade med 24 procent.

- Förra året var det en exceptionellt regnig sommar och alla har inte lärt sig än att det är roligt på sommarland även när det regnar. Därför har vi haft en haft en hyggligt rejäl återhämtning, vilket innebär att sommarlandet är tillbaka på normala nivåer.

Även Astrid Lindgrens Värld har haft ungefär samma antal besökare som i fjol.

- Vi är rimligt nöjda med sommaren. Vädret har varit väldigt fint, betydligt bättre än i fjol, säger Joacim Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld.

Fakta: Besökare nöjesparkerna

Antal besökare under juni och juli.

Liseberg

2016:1182000

2015: 1251000

Gröna Lund

2016: 736173

2015: 744823

Kolmården

2016: 369496

2015: 409350

Skara sommarland

2016: 193254

2015: 155292

Furuviksparken

2016: 189436

2015:171905'

Källa: Liseberg och Parks and Resorts

ANNONS