Lokförare är en yrkesgrupp som är drabbad av allvarliga arbetsolycksfall. Arkivbild.
Lokförare är en yrkesgrupp som är drabbad av allvarliga arbetsolycksfall. Arkivbild.

Ingen minskning av hot och våld på jobbet

Varje år drabbas runt 5 000 personer av arbetsolycksfall orsakade av hot och våld på jobbet. Kvinnor drabbas oftare än män, visar färska siffror från AFA försäkring.

ANNONS
|

- De allvarliga fallen ligger stabilt på 0,2 fall per 1000 anställda. Det är tråkigt att det inte har hänt något, säger Anna Weigelt, chef för analysavdelningen på AFA försäkring om rapporten som nu gjorts för tredje gången och handlar om hot och våld på jobbet.

De allvarliga olycksfallen förflyttar sig mellan yrkesgrupperna, berättar hon.

Lokförare i topp

Lokförare och poliser ligger nu i topp. I lokförarnas fall handlar det om psykiska skador efter att personer har hoppat framför tåg för att begå självmord, berättar hon.

ANNONS

- Det räknas som en våldshandling, och leder ofta till psykiska skador som kräver vård och sjukskrivning. Arbetsmiljöverket ser det också så i sin statistik, förklarar hon.

Poliser utsätts ofta för smitta, exempelvis då de visiterar gripna personer och sticker sig på kanyler, eller blir spottade i ansiktet.

Kvinnor utsatta

Generellt sett är kvinnor mer utsatta än män för olycksfall till följd av hot eller våld.

- Det beror på att kvinnor oftare arbetar i de utsatta yrkena. Det är vårdyrken, och så handeln där det ofta förekommer rån.

Inom vård och omsorg är det till exempel vanligt att vårdtagare skadar de anställda, och det är väldigt många som arbetar in vården, särskilt kvinnor. Exempel på detta kan vara dementa personer på boenden som klöser personal, eller intagna på boenden som skadar dem. Det är inte heller ovanligt med lindriga skador, som när barn på förskolor biter eller slår personal.

ANNONS

Vårdanställda och anställda inom handeln hör däremot inte de som oftast drabbas av allvarliga skador, berättar Anna Weigelt.

- Men det blir väldigt många olycksfall, eftersom de är en sådan stor yrkesgrupp, säger hon.

TT

Fakta: Allvarliga olycksfall

Under åren 2015 och 2016 drabbades 5000 personer av allvarliga olycksfall på jobbet till följd av hot eller våld. I topp ligger lokförarna. 5,7 kvinnliga lokförare och 8,3 manliga lokförare per tusen anställda drabbades av allvarliga arbetsolycksfall orsakade av hot och våld.

För poliser var siffrorna 3,4 kvinnor och lika många män per tusen anställda. Tågvärdar är också en drabbad grupp, 1,8 kvinnor och 2,0 män drabbades av allvarliga arbetsplatsolyckor orsakade av hot eller våld.

Kriminalvårdare, väktare och buss- och spårvagnsförare är också utsatta grupper.

När det gäller olyckor som inte är allvarliga ligger vårdpersonal högt upp i statistiken.

Källa: AFA försäkring

ANNONS