MQ är ett av de företag som gått i konkurs under coronakrisen. Men den konkursvåg som inleddes i maj ser ut att ha tagit en paus, enligt kreditupplysningsföretagen som analyserar utvecklingen. Arkivbild.
MQ är ett av de företag som gått i konkurs under coronakrisen. Men den konkursvåg som inleddes i maj ser ut att ha tagit en paus, enligt kreditupplysningsföretagen som analyserar utvecklingen. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Inbromsning av konkurser i maj

ANNONS

Konkurserna bland företag fortsatte att öka i maj, men i en långsammare takt än månaderna före, visar ny statistik från flera kreditupplysningsföretag.

Enligt UC gick 667 företag och juridiska personer i konkurs i maj, en ökning med 5 procent jämfört med samma månad i fjol.

"Den första konkursvågen är över. Under mars och i början av april ökade konkurserna kraftigt för att sedan mattats av och antalet konkurser är nu på samma nivå som under 2019", säger Richard Damberg, ekonom på UC i ett pressmeddelande.

Omkring 1 500 anställda är berörda av konkurserna i maj, enligt en sammanställning från Creditsafe. Det är en minskning med 31 procent, jämfört med maj förra året. Sett till antal personer som drabbats av konkurserna är Stockholm värst drabbat.

ANNONS

För enskilda näringsidkare minskade dock konkurserna med 45 procent, från 78 för ett år sedan till 43 i maj i år, enligt UC:s statistik.

ANNONS