Ingka Group investerar omkring 40 miljarder kronor i förnybar energi. Arkivbild.
Ingka Group investerar omkring 40 miljarder kronor i förnybar energi. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ikea-ägaren investerar i förnybar energi

Ingka Group, som äger Ikeavaruhus runt om i världen, investerar 4 miljarder euro, omkring 40 miljarder kronor, i projekt för förnybar energi.

ANNONS

De senaste tio åren har Ingka Group gjort investeringar på 2,5 miljarder euro, runt 25 miljarder kronor, i vind- och solkraftsprojekt. Nu utökas den satsningen rejält.

Den nya investeringen, som sträcker sig till år 2030, kommer att fokusera på vind- och solelsprojekt på flera marknader, enligt ett pressmeddelande.

Nyligen gjorde Ingka Group en stor investering i ryska solenergianläggningar som kommer att producera tillräcklig energi för att täcka behovet hos samtliga 17 Ikea-varuhus i landet, enligt bolaget.

"Vi måste alla göra vad vi kan för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader Celsius", säger Jesper Brodin, vd för Ingka Group, i en kommentar.

ANNONS

Ingka Group äger och driver i dag 547 vindkraftverk och tio solelparker och flera Ikea-varuhus och lagerbyggnader är utrustade med solpaneler på taken.

De kommande fem åren kommer dessutom Ikea Foundation att investera ytterligare 10 miljarder kronor under fem år i projekt för att minska utsläpp av växthusgaser.

Rättat: I en tidigare version av texten angavs fel valuta gällande hittills investerat belopp.

Helena Wande/TT

ANNONS