Ica-gruppens vd Per Strömberg. Arkivbild.
Ica-gruppens vd Per Strömberg. Arkivbild.

Ica satsar på e-handel

Ica-gruppen satsar på ett nytt centralt lager för e-handel i Stockholm, som öppnar i höst. Vd Per Strömberg varnar samtidigt för att problemet brottslighet riktat mot Ica-handlare växer.

ANNONS
|

En faktor som gör Ica-butikerna särskilt utsatta för brott är att det är få andra ställen där det numera hanteras kontanter i Sverige, enligt Per Strömberg.

- Vi är mer utsatta än vad vi har varit tidigare. Det är inte bara ett fåtal ställen. Det är ett utbrett problem, säger han.

Måste finnas nolltolerans

En bakomliggande orsak till att problemet har vuxit är enligt Strömberg att polisen och myndigheter inte tagit mindre allvarliga brott, som snatterier, på allvar på många år.

ANNONS

- Det måste finnas nolltolerans även mot snatterier. Tillåter man det tenderar det att dra iväg till allvarligare saker.

Han ser även minskad polisnärvaro som en viktig faktor.

- Vi har inga siffror på det, men det är klart att den här typen av kostnader har ökat i och med att polisen har mindre närvaro än vad de hade tidigare.

Affärsmässigt pekar det uppåt för Ica-gruppen, som utöver dagligvarukedjan Ica Sverige bland annat inkluderar bankverksamhet, Apoteket Hjärtat, Hemtex och den baltiska dagligvarukedjan Rimi Baltic.

Vinsten lyfter, omsättningen växer och utdelningen höjs. Inte minst är det fart i onlineaffären, där Icas försäljning ökade med 50 procent till 1,2 miljarder kronor i fjol.

- Marknaden växer strax över 20 procent, så vi växer mycket snabbare än vad marknaden gör, säger Strömberg.

ANNONS

Handlaren frontar

Mer onlineförsäljning har inte bara banat vägen för Icas storsatsning på ett nytt plocklager i Stockholm. Det ökar även transparensen kring priser och därmed den redan hårda prispressen i sektorn, vars marginaler redan är på låg nivå.

Ica-chefen känner dock ingen oro för att e-handeln ska slå mot affärsmodellen för lokala butiker, utan tror att de båda försäljningskanalerna kompletterar varandra.

- Det är fortfarande handlare som frontar och det är också där många kunder väljer att hämta de varor man har beställt, säger han.

- Vi tror stenhårt på vår modell, tillägger han.

Utmaningen framöver är snarare att bygga upp mer digital handel och se till att kundernas önskemål om bekvämlighet och färdigmatslösningar tillgodoses, enligt Strömberg.

- Och så har vi hållbarhetsfrågan, som blir allt viktigare för våra kunder.

ANNONS
TT

Fakta: Icas bokslut i korthet

Dagligvarujätten Icas ägarbolag Ica-gruppen redovisar en vinst före skatt på 1,1 miljarder kronor för fjärde kvartalet 2017. Det kan jämföras med 941 miljoner kronor i vinst motsvarande kvartal ett år tidigare.

Omsättningen steg med nästan en miljard till 27,8 miljarder kronor.

För helåret 2017 ökade omsättningen med 2,8 miljarder till 106,4 miljarder kronor, medan vinsten före skatt lyfte till 4,8 miljarder från 4,2 miljarder 2016.

Ica-gruppens styrelse föreslår en höjd utdelning räknat i kronor till 11 kronor per aktie, från 10:50 kronor i fjol.

Som andel av vinsten är utdelningen som föreslås en sänkning till 53 procent, mot 62 procent ett år tidigare. Utdelningspolicyn för Ica-gruppen säger att utdelningen ska utgöra minst 50 procent av vinsten.

Källa: Ica-gruppen

ANNONS