Ica redovisar bokslut. Arkivbild.
Ica redovisar bokslut. Arkivbild.

Ica gav prisfest på börsen

Investerarna gör tummen upp efter matvarujätten Icagruppens rapportsläpp. Vid 10.30 har Icaaktien stigit 4,7 procent.

ANNONS
|

Det blev en stark avslutning på fjolåret för Icagruppen. Under det sista kvartalet 2018 ökade såväl försäljning som vinst före skatt jämfört med samma period 2017.

- Marginalen är i stort i linje med samma period 2017 men med så stark tillväxt blir den absoluta vinsttillväxten ungefär sju procent, säger Per Strömberg, vd på Icagruppen.

Omsättningen för Icaägda Apotek Hjärtat ökade med 10,4 procent under fjärde kvartalet jämfört med samma period föregående år.

ANNONS

Under kvartalet tog dagligvarujätten ännu ett kliv in i vårdbranschen genom köpet av nätläkartjänsten Min Doktor den 1 november.

- Hälsa är ett väldigt viktigt område för Ica och ett område som blir allt viktigare för våra kunder, säger Strömberg.

Kontroversiell bransch

Sedan en tid tillbaka driver Ica enkla vårdcentraler med drop-inservice i anslutning till apotek och större Icabutiker. Nätläkartjänsten blir, enligt Strömberg, ett viktigt komplement till dem.

Nätläkarbolagen har haft en enorm tillväxt, men har även blivit föremål för granskning av Inspektionen för vård och omsorg, (Ivo) efter att myndigheten identifierat uppenbara risker för patienterna. Just nu utreds en nätläkare som misstänks ha utsatt ett stort antal barn för sexuella övergrepp i samband med undersökningar via vårdappen Kry.

Strömberg känner sig dock trygg med Min Doktor.

- Vi gjorde en väldigt noggrann genomgång av marknaden och känner med den partner vi har valt känner vi att vi har en solid och bra partner, säger han.

ANNONS

Inget köttberg

Sommarens torka fick tuffa konsekvenser för bönderna i form av dåliga spannmålsskördar och nödslakt av kreatur. Enligt Strömberg lyckades Icagruppen hantera situationen väl.

- Vi har tagit bort aktiviteter på utländskt kött och fokuserat uteslutande på kampanjer svenskt kött för att stötta bönderna och ta hand om det här överskottet och undvika en prispress nedåt, säger Strömberg.

Koncernens baltiska avdelning går fortsatt trögt och marknadsandelen i länderna bedöms ha sjunkit under perioden, vilket främst beror på att Icagruppen valt att konvertera lågprisbutiker och enbart fokusera på Rimibutikerna.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 11,50 kronor per aktie, vilket kan jämföras med utdelningen i fjol på 11 kronor per aktie.

TT

Icas delår i siffror

Icagruppen delår i siffror

(TT)

Kvartal 4, 2018 Kvartal 4, 2017

Omsättning 30069 28601

Rörelseresultat 1172 1181

Resultat före skatt 1123 1096

Resultat per aktie 4:61 kronor 4:41 kronor

Siffror i miljoner kronor om ej annat anges.

ANNONS