Ren Zhengfei, grundare och vd för Huawei, skyr vanligtvis rampljuset, men har de senaste månaderna ställt upp i flera intervjuer. Bilden är från ett intervjutillfälle i januari.
Ren Zhengfei, grundare och vd för Huawei, skyr vanligtvis rampljuset, men har de senaste månaderna ställt upp i flera intervjuer. Bilden är från ett intervjutillfälle i januari.

Huaweichefen: USA kan inte krossa oss

Huaweis grundare Ren Zhengfei avfärdar trycket från USA i en intervju med brittiska BBC.

ANNONS
|

Även om USA övertygar fler länder att inte använda Huawei temporärt så kan bolaget då helt enkelt skala ner sin verksamhet, enligt Ren Zhengfei.

- Även om ljuset släcks i väst, så kommer östern fortfarande att skina. Och om det blir mörkt i norr, så har vi fortfarande syd. USA representerar inte världen. USA är bara en del av världen, säger Ren i BBC-intervjun.

ANNONS

Den kinesiska teknikgiganten, som steg för steg tagit marknadsandelar på mobilmarknaden och utbyggnaden av mobilnät, har den senaste tiden stött på patrull. Länder som Australien, USA och Nya Zeeland har stoppat Huawei från att delta i utbyggnaden av nästa generations mobilnät, 5G, till följd av en oro för bolagets kopplingar till den kinesiska staten.

"Kommer aldrig spionera"

Farhågorna rör att tekniken skulle kunna användas för spioneri, något som Ren fortsatt kraftigt avvisar. Han säger att så kallade bakdörrar saknas, och understryker att han inte skulle riskera kundernas avsky för något sådant. Han säger sig också ha fått regeringens försäkran i frågan.

- Vårt företag kommer aldrig att bidra till några spionerihandlingar. Om vi gör något sådant, så kommer jag att stänga ner företaget, säger han till BBC.

Ytterligare politisk press kommer från USA, vars utrikesminister varnat landets allierade från att använda sig av Huaweis teknik, och att sådan användning kan påverka relationerna till USA.

Satsar på Storbritannien

Ytterligare ett problem för Huawei och för Ren personligen är att hans dotter, företagets finanschef Meng Wanzhou, hålls kvar i Kanada sedan USA framfört misstankar om att hon bland annat varit delaktig i att bryta mot Iransanktioner.

ANNONS

- För det första så protesterar jag mot vad USA har gjort. Den här typen av politiskt motiverade handlingar är inte acceptabla, säger han, och tillägger att ärendet om dotterns eventuella utlämning till USA kommer att avgöras i domstol.

I Storbritannien är det fortfarande okej för mobiloperatörer att använda sig av Huawei, och Ren lovar fortsatta investeringar i landet.

- Om USA inte litar på oss, så kommer vi i ännu större utsträckning skifta våra investeringar från USA till Storbritannien.

TT

Fakta: Konflikten mellan USA och Huawei

Amerikanska myndigheter pressar flera länder för att de ska säga nej till Huaweis 5G-teknik. Australien och Nya Zeeland har redan stoppat det kinesiska bolaget från 5G-utbyggnaden. I USA är bolagets teknik stoppat hos känsliga myndigheter och president Donald Trump överväger enligt amerikanska medier att via ett dekret förbjuda Huawei i alla mobilnät.

Frågan är högaktuell i de flesta europeiska länder. Utan att peka på något bolag sade energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) nyligen att det kan bli aktuellt med en svensk lagändring som kan stoppa leverantörer av 5G-teknik.

Många operatörer avvaktar. Telias vd Johan Dennelind sade i en intervju med Svenska Dagbladet nyligen att han vill se bevis innan han agerar mot Huawei.

Konflikten mellan USA och Kina/Huawei trappades upp i december då bolagets finanschef Meng Wanzhou greps i Kanada. Hon har begärts utlämnad till USA misstänkt för bland annat brott mot sanktioner mot Iran.

Huawei omsätter omkring 100 miljarder USA-dollar (omkring 920 miljarder kronor) årligen och är världens näst största telefontillverkare efter Samsung och större än både Ericsson och Nokia på nätverk.

ANNONS