Huaweis Nordenchef Kenneth Fredriksen på huvudkontoret i Kista. Arkivbild.
Huaweis Nordenchef Kenneth Fredriksen på huvudkontoret i Kista. Arkivbild.

Huaweichef: Klarar oss utan amerikansk teknik

Har du en Huawei i dag så kommer din lur att fortsätta att fungera. Framtida modeller kan dock förlora tillgången till enskilda Googleappar, som en konsekvens av USA:s svartlistning. Kinesiska telekomjättens Sverigechef Kenneth Fredriksen säger att företaget skulle klara sig utanför.

ANNONS
|

- Huvudbudskapet är att vi kommer att fortsätta att uppdatera och ge kundservice på alla befintliga produkter.

Detsamma gäller tillgången till Google och Android. Befintliga Huaweianvändare kommer således inte att påverkas och kommer att ha fortsatt tillgång till Google Play och kan ladda ner de appar som är tillgängliga. Enligt Kenneth Fredriksen betyder inte heller det avbrutna samarbetet att befintliga Huaweianvändare kommer att stängas ute från operativsystemet. Samma princip gäller för alla existerande modeller. Framtida nya modeller kan dock komma att påverkas.

ANNONS

Svartlistning

- Vi har en dialog med Google och Android om hur vi kan lösa detta på ett bra sätt. Vi som bolag jobbar alltid med olika scenarier och jag är säker på att vi kommer att kunna fortsätta att leverera också framtida produkter som kunderna önskar.

Det säger Kenneth Fredriksson apropå USA:s beslut att svartlista företaget, vilket ledde till att Google och flera amerikanska chiptillverkare meddelat att de avbryter samarbetet med Huawei.

Senare mildrade USA dock restriktionerna då man aviserade att Huawei tillåts fortsätta köpa amerikanska komponenter och mjukvara till existerande nätverk och telefoner under 90 dagar för att undvika allvarliga störningar för Huaweis kunder.

"Vi klarar oss"

TT: Hur allvarligt är beskedet att Google avbryter samarbetet?

- Det har jag ingen kommentar till. Vi klarar oss både med eller utan amerikanska leverantörer men vi önskar såklart att samarbeta med ekosystemet utan att bli begränsade på något sätt, men blir vi begränsade så löser vi det också.

ANNONS

På frågan om Huawei har utvecklat ett eget operativsystem som skulle kunna tas i bruk i stället för Android svarar Kenneth Fredriksen att företaget alltid har en plan B och kanske en plan C.

- Vi anser att Android är en plattform som erbjuder mycket av det vi står för; innovation, fri konkurrens, öppenhet och så vidare, och därför önskar vi att vara en del av Android även i framtiden.

Under det första kvartalet i år hade Huawei en marknadsandel på omkring 15 procent i Sverige.

TT

Fakta: Konflikten mellan USA och Huawei

Amerikanska säkerhetsmyndigheter har i många år varnat för risken att produkter från Huawei kan utnyttjas för spionage för de kinesiska myndigheternas räkning.

Flera länder har redan stoppat det kinesiska bolaget från 5G-utbyggnaden.

Konflikten mellan USA och Kina/Huawei trappades upp i december när bolagets finanschef Meng Wanzhou greps i Kanada misstänkt för brott mot sanktionerna mot Iran.

I mars stämde Huawei USA bland annat för att ha hindrat amerikanska myndigheter från att göra affärer med telekomjätten.

Den 15 maj utlyste Trump ett nationellt nödläge som hindrar amerikanska företag från att använda informations- och kommunikationsteknik från utländska bolag som kan utgöra en nationell säkerhetsrisk. Beslutet riktar sig främst mot Huawei.

Huawei omsätter omkring 100 miljarder dollar (motsvarande 920 miljarder kronor) årligen och är världens näst största telefontillverkare efter Samsung och större än både Ericsson och Nokia på nätverk.

ANNONS