Reklam i Peking för Huaweis nya telefon P30.
Reklam i Peking för Huaweis nya telefon P30.

Huawei protesterar mot USA:s nödläge

Den kinesiska telekomjätten Huawei är som väntat starkt kritisk till USA:s nya it-nödläge, som inte nämner företaget vid namn men tolkas som riktat mot kinesiska intressen.

ANNONS
|

"Att införa restriktioner mot Huaweis verksamhet i USA kommer inte att göra USA säkrare eller starkare. Det hänvisar bara USA till sämre och dyrare alternativ", skriver bolaget i en kommuniké, som antyder att frågan kommer att drivas i domstol:

"Obefogade inskränkningar bryter mot Huaweis rättigheter och väcker andra allvarliga juridiska frågor."

President Donald Trump utlyste på onsdagen ett nationellt nödläge på telekommunikationsområdet. Syftet ska vara att stoppa användningen av informations- och kommunikationsteknik från utländska bolag som kan utgöra en nationell säkerhetsrisk. Men det tolkas också som en del av den eskalerande handelskonflikten med Kina, även om den asiatiska bjässen inte nämns uttryckligen.

ANNONS

Kort efter beskedet meddelade Kina att de två kanadensare som greps i december och som sedan dess hållits frihetsberövade i landet nu är formellt arresterade.

Exdiplomaten Michael Kovrig och affärsmannen Michael Spavor greps i Kina efter att Kanada den 1 december, på begäran av USA, gripit Huaweis finanschef Meng Wanzhou.

De två kanadensarna är bland annat anklagade för att ha samlat och stulit kinesiska statshemligheter och underrättelsematerial.

Meng Wanzhou är av USA misstänkt för bland annat brott mot sanktioner mot Iran.

TT-AFP

ANNONS