Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lampan Flowerpot, designad av Verner Panton, var en av de produkter som kopierades och såldes av Designers Revolt. Arkivbild.

Hovrätten höjer straffet för möbelkopior

Straffet för den svenska företagaren Lennart Nyberg, som sålt kopior av designermöbler, skärps med sex månader till två års fängelse. Däremot sänker Patent- och marknadsöverdomstolen de skadestånd hans företag ska betala de som har rättigheterna till originalen.

Genom svenskgrundade Designers revolt såldes kopior av exklusiva designmöbler till nedsatta priser.

I oktober 2016 dömdes företagets grundare Nyberg till 1,5 års fängelse och ett skadestånd på 27 miljoner kronor av Patent- och marknadsdomstolen, för brott mot upphovsrättslagen samt varumärkeslagen.

Brittisk registrering

Företaget anser att verksamheten är laglig då bolaget har registrerats i Storbritannien där andra upphovsregler gäller. Men då möbelkopiorna främst har marknadsförts och sålts till kunder i Sverige är verksamheten olaglig enligt det svenska regelverket, slog domstolen fast.

Båda sidorna överklagade och målet gick vidare till Patent- och marknadsöverdomstolen, som är en särskild domstol i Svea hovrätt. Domstolen dömer nu Nyberg till två års fängelse. Ytterligare två personer som har arbetat med företagets dagliga verksamhet döms till fängelse i ett och ett halvt år vardera.

Bråkdel av skadeståndet

Vad gäller skadeståndsbiten klarar sig emellertid Designers revolt lindrigare undan. Med hänvisning till brister i de målsägandes utredning döms företaget att betala sammanlagt runt 1,5 miljon kronor till de drabbade företagen som hade krävt ersättning på totalt 62,5 miljoner kronor.

"Beloppen som döms ut är alldeles för låga. Konsekvensen av domen är att det i Sverige lönar sig att begå brott mot immaterialrätten. Rättighetshavarna har visat vilken ersättning som är skälig men beviskraven som ställs är för höga", skriver rättighetshavarnas ombud Sara Lindbäck i ett mejl till TT.

Utöver skadestånd ska Lennart Nyberg betala totalt 14 miljoner kronor till staten.

Kan överklagas

Han har instruerat sin advokat Hans Strandberg att undersöka vilka möjligheter det finns att få Högsta domstolen att medge prövningstillstånd.

- Med all sannolikhet blir det ett överklagande. Det här är ett väldigt besvärligt rättsområde och det finns ett antal frågor som, menar vi, Patent- och marknadsöverdomstolen inte har besvarat, säger Strandberg till TT.