Storbankernas vd:ar ska visa korten, Swedbanks Birgitte Bonnesen, Handelsbankens Anders Bouvin, Johan Torgeby på SEB och Casper von Koskull, Nordea. Arkivbilder.
Storbankernas vd:ar ska visa korten, Swedbanks Birgitte Bonnesen, Handelsbankens Anders Bouvin, Johan Torgeby på SEB och Casper von Koskull, Nordea. Arkivbilder.

Höga utdelningar håller banker uppe

Börsfall och sämre intäkter på bolånen pressar bankvinsterna. Men utdelningen till ägarna bedöms bli fortsatt höga.

ANNONS
|

Swedbank är på tisdag först ut bland de fyra storbankerna att redovisa sina bokslut för 2018, med extra fokus på det fjärde kvartalet.

Vinsterna förväntas fortsatt vara höga, men den värsta klang och jubelfesten kom av sig i fjol och aktierna dalade. De gick till och med sämre än börsen som helhet, med undantag för just Swedbank.

Pressade marginaler

En orsak är att intäkterna utvecklats sämre än tidigare. En kyligare bostadsmarknad och viss press på vinsterna från bolånen är några av förklaringarna. Lönsamheten på svenska bolån har varit drivande för bankernas vinster de senaste åren, både i form av ökade lånevolymer och i relativt höga marginaler, betydligt högre än i grannländerna, enligt Maria Landeborn.

ANNONS

- Det finns en risk att det förr eller senare blir en press på marginalerna här. Det kanske inte slår igenom i kvartalsrapporten, men det kommer att bli en viktig fråga det närmaste året eller två åren, säger hon.

Har vinstvarnat

Dessutom lär de rejält fallande börskurserna, generellt sett, under slutet av året ha påverkat bankernas intäkter från aktieaffärer negativt.

- Några europeiska banker har vinstvarnat och varit ute och pratat om just det redan, säger Maria Landeborn.

Så några positiva överraskningar räknar hon inte med, men det har redan aktieplacerarna tagit höjd för i aktiekurserna.

Och när aktiekurserna har pressats så kommer de förväntat fortsatt goda aktieutdelningarna ge bra avkastning för den som köper bankaktier i dagsläget, förutsatt att kurserna inte faller ytterligare – runt 6–9 procent, enligt Landeborn, klart bättre än vad bankerna erbjuder på sparkontot.

ANNONS
TT

Fakta: Så har aktierna gått på ett år

Bank Kursutveckling sedan 25 januari 2018, procent

Swedbank +8

SEB –8

Handelsbanken –16

Nordea –17

Stockholmsbörsens OMXS-index –5

ANNONS