Ola Rollén, vd Hexagon, misstänks för insiderbrott. Arkivbild.
Ola Rollén, vd Hexagon, misstänks för insiderbrott. Arkivbild.

Hexagons vd i rätten

Rättegången mot börsbolaget Hexagons vd Ola Rollén har inletts i Oslo tingsrätt. Rollén misstänks för insiderbrott och riskerar uppemot sex års fängelse.

ANNONS
|

Rättegången, som kommer att pågå i en månad, inleddes med att chefsåklagare Marianne Bender läste upp åtalet. På fråga från domaren förklarade sig Rollén icke skyldig.

Åklagarens linje är att Rollén har utnyttjat sin kunskap om en kommande emission av aktier i det norska biometribolaget Next hösten 2015, där han själv var part.

Bara dagar innan emissionen offentliggjordes köpte Hexagon-vd:n via sitt privata bolag baserat på Cypern stora aktieposter i Next på börsen.

När emissionen blev känd sköt Nextaktien i taket, och Rollén tjänade stora summor.

Omfattande utredning

Utredningen är omfattande och innehåller 7000–8000 handlingar. Åklagaren stödjer sitt åtal bland annat på e-postmeddelanden och telefonsamtal mellan Rollén och vd:n för Next.

ANNONS

Enligt Marianne Bender, chefsåklagare vid norska Ekobrottsmyndigheten, är bevisläget gott.

- För att kunna åtala någon i Norge så måste vi vara övertygade om att vi kan bevisa att han har gjort det han är åtalad för.

Rollén riskerar fängelsestraff för aktieaffären. Straffet för insiderhandel i Norge är fängelse i max sex år.

Beslutet att åtala Rollén togs i mars i år. Han häktades i oktober förra året men släpptes ur häktet en vecka senare.

Bestrider anklagelserna

Enligt Rolléns advokat Christian B Hjort bygger anklagelserna på ett missförstånd. Enligt försvaret har det inte funnits någon insiderinformation i det här fallet.

- Ola Rollén bestrider anklagelserna. Han vill göra gällande att han inte hade någon information innan marknaden hade kännedom om den. Han hade inte kunskap om de förhållanden som Økokrim (norska Ekobrottsmyndigheten) anser vara insiderinformation.

Hjort anser att de faktiska och rättsliga förhållandena talar till Rolléns fördel.

ANNONS

- Han borde bli frikänd.

TT

Fakta: Detta har hänt

Huvudspåret i åklagarens linje är i korthet att Ola Rollén haft kännedom om en kommande emission av aktier i det norska biometribolaget Next – en riktad emission där Rollén själv var ena parten.

Bara dagar innan emissionen offentliggjordes den 9 oktober 2015 hade Ola Rollén via sitt privata bolag, Cypernbaserade Iskossala, köpt stora poster aktier i Next på börsen.

När affären blev känd och det stod klart att Ola Rollén indirekt skulle bli storägare i Next rusade aktiekursen med över 80 procent.

Ola Rollén hävdar dock att han inte hade någon exklusiv information. Förhandlingarna om nyemissionen hade fram till 8 oktober fått nobben av Nexts vd, enligt försvarets hållning.

Rollén hävdar att han själv inte haft någon egen ekonomisk vinning av affären, och att hans bolag Iskossala agerade som ombud för det nystartade investeringsbolaget Greenbridge Partners där Ola Rollén är delägare.

ANNONS