Sara Björkeholm, jurist och expert på handeln med hyreskontrakt, vill se skärpning av straffen för svarthandeln. Arkivbild.
Sara Björkeholm, jurist och expert på handeln med hyreskontrakt, vill se skärpning av straffen för svarthandeln. Arkivbild.

Handeln med svarta hyreskontrakt ökar

Den svarta handeln med lägenhetskontrakt omsätter miljarder och visar inga tecken på att minska.

ANNONS
|

På tisdag presenteras en utredning som ska föreslå åtgärder för att motverka handeln med svarta hyreskontrakt. Bakgrunden är att regeringen ser svarthandeln som ett växande problem.

Det har sedan länge funnits en utbredd svart marknad för hyreskontrakt, framför allt i storstadsregionerna, och den omsätter miljarder. När Fastighetsägarna 2006 försökte kartlägga svarthandeln i Stockholm, Sundbyberg och Solna uppskattades omsättningen ligga på 1,2 miljarder kronor.

Handeln ökar

- Det är jättevanligt och det ökar hela tiden. Det jag och många som jobbar med det här kallar raka kontrakt, det vill säga kontrakt som säljs direkt från en fastighetsägare till en hyresgäst, är jättesvårt att komma åt. När det gäller skenbyten är det min uppfattning att det ökar hela tiden, säger Sara Björkeholm, jurist och expert på handeln med hyreskontrakt.

ANNONS

Hon, liksom många andra bedömare, ser den stora bostadsbristen som den främsta anledningen till att svarthandeln ökar.

Och det handlar om stora belopp, speciellt i Stockholms innerstad.

- Det är jättestora belopp. Jag har pratat med några personer som har köpt kontrakt och de har gett flera hundra tusen, i vissa fall är det uppemot en miljon när det är innerstadskontrakt, säger Sara Björkeholm.

Illegal andrahandsuthyrning

Det som har hänt de senaste åren är att det uppstått en illegal andrahandsuthyrning i förortsområden.

- Vad vi ser, och vad utredarna har tittat på, är att det verkar som att svarthandeln även har förflyttat sig till ytterstäderna. Och då kan det vara otillåten andrahandsuthyrning, att man har ett kontrakt men att man upplåter det utan att fråga hyresvärden om lov, man tar ut rena ockerhyror och det kan ibland vara fråga om madrassplatser, säger Marie Öhrström, chefschefsjurist på Fastighetsägarna Sverige.

ANNONS

Sara Björkeholm vill se skärpning av straffen för svarthandeln.

- Straffskalan i dag är ganska lindrig. Maxstraffet för vanlig lägenhetsförsäljning är sex månaders fängelse. Och om det är ett grovt brott, där det har skett i en mera organiserad omfattning, är maxstraffet två år. De här straffskalorna är för korta för att polis och åklagare ska ha möjlighet att ta till vissa typer av utredningsåtgärder, till exempel avlyssning.

TT

Fakta: Svarthandel med hyreskontrakt

Svarthandel är när någon form av otillåten ekonomisk kompensation har förekommit, till exempel när hyresgästen eller hyresvärden tar betalt vid byte av hyreskontrakt, eller en så kallad svartmäklare tar betalt för förmedling av hyreskontrakt.

Den som säljer ett kontrakt kan dömas till böter eller fängelse i sex månader. Har handeln förekommit i stor omfattning eller på ett yrkesmässigt sätt är strafftiden upp till två år.

En enkät som Hyresgästföreningen genomförde i somras visar att knappt fem procent av de tillfrågade någon gång har betalat för ett hyreskontrakt. Koncentrar man frågorna till gruppen unga hyresgäster under 30 år i Storstockholm är nivån 18 procent. I storstadsområdena generellt ligger nivån på 13 procent.

Hyreskontrakt till bostäder överlåts normalt på två olika sätt. Antingen genom ett rakt kontrakt där fastighetsägaren själv säljer ett kontrakt till hyresgästen. Eller så säljs kontraktet genom det som kallas skenbyte, det vill säga man överlåter kontraktet på ett sätt som ser ut som ett lägenhetsbyte, men den personen som säljer lägenheten har inte för avsikt att flytta till den andra lägenheten. Den andra lägenheten kanske inte ens existerar.

Källa: Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna

ANNONS