Vill alltid vara med i vinnande laget

Klassisk husmanskost duger gott på lunchtallriken. Varken i jobbet eller på padelbanan känner han något behov av att agera frontfigur. Det räcker om hans lag är bäst och vinner matchen. ”Hellre laget än jaget” är parollen för Håkan Naij, 51, brukschef på Stora Enso i Hylte, tidningspappersjätten som trots stålbad och halverad personalstyrka fortfarande är den lilla kommunens största privata arbetsgivare. Håkan är lagspelaren som gått den långa vägen inom företaget, från elektriker på fabriksgolvet till ansvarig för hela bruket.

ANNONS
|

Uppvuxen i Landeryd och näst yngst i en brödraskara av fyra, lärde Håkan Naij sig tidigt att kompromissa och rätta in sig i ledet. Kanske har det präglat honom även i yrkeslivet? Tre decennier efter sin första anställning på Hylte Bruk är han sedan halvannat år ansvarig för hela anläggningen med drygt 400 anställda.

– Jag har egentligen aldrig känt något behov av att vara chef, men när tjänsten blev ledig kände jag att jag med min bakgrund och erfarenhet hade förutsättningen att förvalta det som redan fanns, men också att utveckla företaget i rätt riktning, säger han. Och så var det en utmaning som jag inte kunde motstå.

ANNONS

Demokratisk ledning och ansvarsfördelning är viktigt, anser Håkan.

– Det gäller att vara vidsynt och ge plats för allas kompetens. För mig är det självklart, att varje befattningshavare i en ledningsgrupp ska ta ansvar för sitt specifika ansvarsområde. Annars hade man inte behövt ha en ledningsgrupp.

Hylte Bruk är som tillverkare av tidningspapper i högsta grad involverat i den allmänna tidningskrisen. Företaget tillhör fortfarande de världsledande producenterna men har på senare år tvingats halvera både sin maskinpark och personalstyrka. Produktionsvolymen uppgår numera till drygt 450 000 ton/år.

– Trots nedgången på den globala marknaden finns det fortfarande en framtid för tryckt papper, tror Håkan Naij. Branschen kommer knappast att växa, men det kommer ganska länge att finnas fortsatt efterfrågan för nischen bestående av tryckt media.

– För övrigt är det ytterst beklagligt, att den granskande journalistiken är under attack på grund av den minskade läsningen av dagstidningar. Det är ett samhällsproblem, att många inte längre är beredda att betala för att få ta del av journalistikens nyhetsflöde. Vem ska granska våra beslutsfattare om det inte längre finns några journalister? Själv läser jag Hallandsposten varje morgon, från första till sista sidan.

Efter en tung tid har läget stabiliserats och framtidstron återvänt till bruket. Inte minst tack vare skapandet av en ny anläggning för biokompositgranulat, där man ska tillverka ett nytt miljövänlig material för formsprutning åt plastindustrin.

ANNONS

– Den nya produkten är resultatet av ett framgångsrikt innovations- och lagarbete som fått koncernen att investera 120 Mkr i en ny anläggning här i Hylte. Den ger oss 20 nya arbetstillfällen och en möjlighet att växa i en ny spännande bransch, konstaterar Håkan Naij.

Naij är för övrigt ett gammalt soldatnamn som funnits i släkten sedan 1800-talet.

Snart två år har gått sedan han tillträdde som bruks-chef. Precis som sin företrädare, Kenneth Ohlsson, numera bas för Stora Ensos fabrik i Skoghall, har han ”gått den långa vägen” upp till chefsstolen på huvudkontoret i Hylte.

Som brukschef har han en mer utåtriktad yrkesroll än förut och det blir många tjänsteresor. Hylte bildar numera gemensamt bolag med systerfabrikerna Nymölla i Bromölla och Kvarnsveden i Borlänge.

– Tyvärr hinner jag inte längre vara på plats ute i fabriken i den utsträckning som jag hade önskat men försöker komma ut så mycket som är möjligt. Det är viktigt för mig att känna pulsen och ha en känsla för alla delar av verksamheten.

Vid sidan om jobbet ägnar trebarnspappan sig gärna åt sport och friluftsliv i olika former. Tiden som målfarlig anfallsspelare i Landeryds GoIF är avlägsen. Nu för tiden är det mest vandringar, motionslöpning och racketsporter som gäller. Alltid med tidtagning, distansmätare eller poängräkning med i bilden.

ANNONS

– Ska man ändå motionera, spela en match i badminton eller padel, kan man ju lika gärna ta tiden eller räkna poängställningen. Det gör utövandet mer inspirerande. Jag har alltid varit tävlingsinriktad och förväntar mig att alla som ingår i laget gör sitt bästa. Det handlar både om jobbet, idrotten och livet.

– Man ska alltid göra så gott man kan, utifrån sina förutsättningar.

Artikeln publicerades ursprungligen i Hallands Affärer.

IN PÅ LIVET – Håkan Naij

Ålder: 51

Familj: Hustrun Camilla, barnen Simon, Oskar och Saga

Bor: Villa i Spånstad, Åled

Kör: Volvo V90

Yrke: Mill Director, chef för Stora Ensos tidningspappersfabrik i Hylte

Fritidsintresse: Att vistas i naturen, gärna fjällvandringar men också slalom, löpning och golf, racketsporter som padel och badminton under vintertid

Favoritmat: En god köttbit är aldrig fel

Favoritdryck: Lättöl eller vatten till mat, ett glas whisky vid rätt tillfälle

Ser (helst) på tv: Sport

Senast lästa bok: ”Min europeiska familj: de senaste 54 000 åren” av Karin Bojs, läser oftare böcker om historia och biografier än romaner och deckare

Roligaste semesterresorna: Friluftsresor eller skidåkning, har tre gånger vandrat Fjällräven Classic mellan Nikkaluokta och Abisko. Off pist-skidåkning i Kanada var också en fin upplevelse

Motto: ”Hellre laget än jaget”

Detta visste du (kanske) inte om Håkan: Kan jonglera med tre bollar samt cykla på enhjuling

Tre av Håkans befattningar på Hylte Bruk

Elektriker. Efter fyraårig teknisk utbildning på Kattegattgymnasiet, Halmstad, fick Håkan anställning som industrielektriker på bruket. ”Ett omväxlande jobb som jag trivdes mycket bra med. Thomas Kjellsson anställde mig och arbetsuppgifterna bestod av allt från installationer, montering av lysrör och kabeldragning till programmering av styrsystem och avancerad felsökning. Thomas var förresten en i raden av engagerade och motiverade chefer som jag haft förmånen att jobba under genom mina år på Hylte. Utan deras coachning och stöd hade jag inte varit där jag är idag.”

UH-chef. Efter studieledighet och högskoleutbildning till utvecklingsingenjör återvände Håkan till bruket och blev ansvarig för underhållsarbetet på två pappersmaskiner, PM3 och PM4, därefter, 2001, sektionschef på Mek/Bygg Anläggningsavdelningen, och 2008 UH-chef med ansvar för 250 medarbetare. ”Att utses till chef var en ny och inspirerande utmaning, som jag gillade. Periodvis var det också slitsamt, inte minst när vi drabbades av nedskärningar och varsel.”

Brukschef. När tjänsten blev ledig, 2015, fick Håkan Naij, då chef för Teknikavdelningen, en möjlighet att ta nästa kliv i yrkeskarriären. ”Att bli chef för hela bruket var ett stort steg och en ännu större utmaning än mina tidigare befattningar. Med mina erfarenheter och min kännedom om bruket och branschen, kände jag att jag kunde utföra ett bra jobb. Det är stimulerande att få leda en så stor verksamhet och en arbetsplats som betyder så mycket för bygden. Efter en tung tid med påtvingade omorganisationer, har vi fått tillbaka framtidstron och har genom bland annat en ny tillverkningsprodukt förhoppningsvis många spännande år framför oss.”

ANNONS