Fondförmögenheten steg i fjol. Arkivbild.
Fondförmögenheten steg i fjol. Arkivbild.

Håll koll på ditt ränteval

Spararna öser in pengar i obligationsfonder. Men fonderna riskerar att sjunka när räntorna stiger.

ANNONS
|

Den svenska fondförmögenheten slog rekord förra året. Nysparandet ökade med 112 miljarder kronor, och ovanpå det gav uppgången på världens börser en värdeökning på 340 miljarder kronor. Vid årsskiftet var den totala fondförmögenheten drygt 4000 kronor, visar siffror från Fondbolagens förening.

Aktiefonder lockade spararna mest men på andra plats kom obligationsfonder, långa räntefonder, med ett nysparande på 34 miljarder kronor.

Intresset för kategorin är alltså stort, trots att sparexperter flaggat för att fonderna kommer att få det tufft när räntorna stiger uppåt.

Läs på

Rådet från sparekonomen Johanna Kull är att vara noga med vilken typ av obligationsfond du väljer.

ANNONS

- Läs på lite och, och hitta en räntefond som placerar i företagsobligationer med relativt kort löptid, säger hon.

Räntefonder är för många ett komplement i sparandet till aktier, för att balansera riskerna. Men det finns olika typer av obligationsfonder.

Fonder som till exempel investerar i statspapper har haft goda år när räntorna sänkts. Då har värdet på utestående obligationer stigit. Men i USA har räntehöjningarna redan påbörjats. Riksbanken ser en första höjning senare i år.

På marknaden för företagsobligationer är det flera faktorer som styr parallellt, som vilken typ av företag fondbolaget väljer ut.

Titta inte bakåt

Förra året steg obligationsfonder som helhet 0,4 procent, men enskilda fonder gick betydligt bättre.

- Det går att hitta bra räntefonder, men det kräver lite efterforskningar. Och titta inte på förra årets avkastning. Man måste nog sänka förväntningarna lite, säger Johanna Kull.

ANNONS

Att förväntningarna måste dämpas är fondförvaltarna själva också inne på. En delförklaring är att specifika faktorer på marknaden ledde till viss så kallad överavkastning 2017.

- Företagsobligationer med balanserad risk och kort räntebindning borde kunna ge 1,5–2 procent i år, säger Niklas Edman, förvaltare på Carnegie.

Förra året var avkastningen för motsvarande fonder runt 4 procent.

TT

Fakta: Fondsparandet

Nysparandet i fonder uppgick till 112 miljarder kronor 2017. Värdeökningen var 340 miljarder kronor. Den totala fondförmögenheten uppgick vid årsskiftet till 4018 miljarder.

De största insättningarna gjordes i aktiefonder (47 miljarder), obligationsfonder (34 miljarder) och blandfonder (29 miljarder). Uttag gjordes från penningmarknadsfonder (-3)

Bland aktiefonder gick mest nytt kapital till Globalfonder (46,5 miljarder), följt av Europafonder (7,7). Uttag gjordes från främst Nordamerikafonder (-12,9) och Rysslandsfonder (-7,1).

Aktiefonder steg med i genomsnitt 14 procent, blandfonder 6 procent, obligationsfonder 0,4 procent, penningmarknadsfonder -0,4.

I nysparandet väljer spararna i hög grad indexfonder, passivt förvaltade fonder med låga avgifter. Indexfondernas andel av den totala fondförmögenheten är 15,6 procent.

Källa: Fondbolagens förening

ANNONS