USA:s centralbankschef Jerome Powell. Arkivbild.
USA:s centralbankschef Jerome Powell. Arkivbild.

Hökaktigare Fed väntas

Ännu en räntehöjning väntas när direktionen för USA:s centralbank samlas på onsdag.

ANNONS
|

Att direktionen för USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) kommer att höja styrräntan med 25 punkter, från 1,5 procent till 1,75 procent, på onsdag är nästan samtliga bedömare övertygade om.

Frågan som ekonomer nu ställer sig är om centralbanksdirektionen kommer att annonsera en brantare räntebana för 2018 än vad man tidigare aviserat. Det vill säga, om Fed tänker höja räntan fyra gånger i år, istället för tre.

- Vi räknar fortfarande med tre höjningar. Men vi har börjat diskutera att det kanske kan bli fyra, säger Anna Breman.

ANNONS

Tagit steget

På SEB har man redan tagit steget över till en brantare räntebana.

- Vi har ändrat vår prognos till fyra höjningar för 2018. Men jag tror inte att Fed kommer att kommunicera det under mötet på onsdag, utan snarare ändra sig senare i år, säger Andreas Johnson som bevakar amerikansk penningpolitik på SEB.

50–50

SEB är inte ensamt om att tro på fler höjningar av den amerikanska styrräntan. Enligt en undersökning bland ekonomer i USA gjord av finanstidningen The Wall Street Journal tror hälften att Fed behåller den nuvarande räntebanan, medan den andra hälften tror på en fjärde höjning innan året är slut.

- Det beror på att inflationstrycket i USA byggs upp, att tillväxten ökar samt en stimulerande finanspolitik. Även budgetöverenskommelsen som leder till ökade statliga utgifter är skäl för fyra höjningar i år, säger Andreas Johnson.

ANNONS

Hökaktiga uttalanden

Både Fed-chefen Jerome Powell och ledamoten Eric Rosengren har den senaste tiden gjort uttalanden som pekar åt en fjärde styrräntehöjning.

På kongressens fråga om vad som skulle kunna få Fed att frångå den inslagna vägen svarade Powell att centralbanken ser en fortsatt starkare arbetsmarknad i USA samt att inflationen närmar sig målet om 2 procent.

Och Fed-chefens kollega Rosengren sa häromveckan att det skulle kunna vara lämpligt med en något hastigare ränteökningstakt än den om tre 25-punktshöjningar under 2018.

TT

Fakta: USA:s ekonomi

Tillväxten i USA ökade 2,5 procent under fjärde kvartalet 2017 jämfört med samma period ett år tidigare. Det är klart högre än den genomsnittliga tillväxten på 1,9 procent per år som landet haft sedan efter finanskrisen 2008.

Arbetslösheten i USA har minskat stadigt sedan hösten 2016. I september det året låg arbetslösheten på 5 procent, vilket kan jämföras med en arbetslöshet på 4,1 procent i februari 2018.

Källa: Bureau of Labor Statistics, Bureau of Economic Analysis

ANNONS