Matkorgen blir dyrare. Arkivbild.
Matkorgen blir dyrare. Arkivbild.

Grönsaker och energi driver inflationen

Mat, el och drivmedel. Gemensamt för dessa är att de alla driver upp inflationen som steg i april.

ANNONS
|

Inflationstakten, de årliga prisförändringarna enligt måttet KPIF, steg i april till 2,0 procent, upp från 1,8 procent i mars, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Priserna på drivmedel har stigit med 8,6 procent på ett år. Även elen har dragit i väg, plus 7,8 procent. Räntorna för dem som äger sin bostad har också stigit ungefär lika mycket i kostnad.

Dyrare grönt

Men mest, i kraft av vikt i hushållens samlade utgifter, bidrar de stigande livsmedelspriserna till inflationen. Maten har på ett år blivit 2,9 procent dyrare. Framför allt har grönsakerna skenat i pris, upp tio procent, där bland annat tomater och potatis dragit i väg, 15–20 procent dyrare.

ANNONS

Men frukten har i stället blivit fyra procent billigare.

Transporttjänster blev också rejält dyrare, speciellt utrikes flygresor.

I KPIF, som är det mått som används för Riksbankens inflationsmål, är effekterna av ändrade bolåneräntor borträknade. Den totala inflationstakten, enligt måttet KPI, uppgick i april till 2,1 procent, jämfört med 1,9 procent månaden före.

Höjning dröjer

Ytterligare ett mått som Riksbanken använder sig av för att skåda den underliggande inflationen, är prisförändringarna rensat för energipriser. Då steg inflationen från 1,5 till 1,6 procent, vilket ligger i nivå med Riksbankens egen inflationsprognos som i sin tur ligger till grund för bankens planer för kommande räntehöjning, mot slutet av året eller i början av nästa år.

Nordeas ekonomer konstaterar att den svaga kronan driver importpriserna, även om kläder och skor blev något billigare. Sammantaget ligger en räntehöjning från Riksbanken fortfarande långt bort, skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson. Att inflationen stiger nu hänger ihop med stigande energipriser. Den effekten väntas klinga av, med fallande inflation som följd, spår han.

TT

Fakta: Så mycket dyrare har maten blivit

ANNONS