Regeringens bredbandsmål riskeras att inte uppfyllas på grund av ökad oro för kostnader i anläggandet på landsbygden, enligt PTS. Arkivbild.
Regeringens bredbandsmål riskeras att inte uppfyllas på grund av ökad oro för kostnader i anläggandet på landsbygden, enligt PTS. Arkivbild.

Grävregler försvårar bredbandsutbyggnad

Det finns risk för att regeringens bredbandsmål inte uppfylls, och det på grund av Trafikverkets anläggningsprinciper, skriver Post- och telestyrelsen (PTS) i en ny rapport. Digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) ser allvarligt på situationen och vill nu se en förändring.

ANNONS
|

Regeringens mål om att 95 procent av Sveriges hushåll ska ha tillgång till bredband med minst 100 mbit/s år 2020 riskerar att misslyckas. Det hävdar PTS, som i en ny prognos skriver ned utbyggnaden av det snabbare bredbandet i Sverige till 87–90 procent.

För dyrt med fiber

Enligt myndigheten är den bakomliggande orsaken en ökad oro för kostnaderna i anläggandet av bredband på landsbygden, vilket följer på Trafikverkets principer om att fiber måste grävas ned i anslutning till många mindre länsvägar.

Ett mycket allvarligt problem, enligt Eriksson.

- Vi får nu svart på vitt att det som vi befarat under en längre tid stämmer. Ska vi få ut bredband till hela Sverige så måste Trafikverket vara med och ta de här målen på allvar.

ANNONS

Nytt uppdrag

Post- och telestyrelsen uppmanar regeringen i sin rapport att ge Trafikverket ett tydligare uppdrag där ett mer aktivt ansvar för främjandet av bredbandsutbyggnaden tas. Digitaliseringsministern delar PTS syn och meddelar att regeringen inom kort kommer ge Trafikverket ett nytt uppdrag. Men om man kommer nå 95 procent av Sveriges hushåll år 2020 kan inte Eriksson svara på i dagsläget.

- Jag kan inte nu bedöma om det nya uppdraget innebär att vi kommer att klara målet, säger han.

- Men jag tror att det är möjligt att göra det relativt snabbt, Trafikverket behöver inte ändra på så mycket regler, snarare ändra på hur de arbetar.

TT

ANNONS