Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte vid den för regeringen framgångsrika omröstningen. Arkivbild.

Grönt ljus för italiensk budget

Italiens parlament säger ja till det budgetförslag som regeringen lagt fram efter långa förhandlingar med EU-kommissionen. Omröstningen präglades dock av stora protester.

Förslaget godkänns till sist, bara ett par dagar innan årsskiftet och deadline.

Regeringens till en början vidlyftiga budgetförslag – där bägge regeringspartierna Femstjärnerörelsen (M5S) och Lega fick med dyra vallöften – ratades i Bryssel. I den beräknades underskottet till 2,4 procent av BNP, trots att Italien redan har unionens näst högsta statsskuld.

Efter långa förhandlingar med EU-kommissionen godtogs ett reviderat förslag med sänkt underskottsmål av den italienska senaten tidigare i veckan.

Men i parlamentet höjdes röster för att ledamöterna fått alldeles för lite tid att gå igenom förslaget och komma med synpunkter. Inför omröstningen på lördagskvällen protesterade anhängare till det tidigare regeringspartiet PD utanför parlamentet. I kammaren utbröt bråk mellan enskilda ledamöter och andra protesterade genom att visa grundlagsböcker för premiärminister Giuseppe Conte. Partiet Forza Italias ledamöter kom till omröstningen iförda blåa västar som pryddes med kritik av budgetens innehåll.

Väl i omröstningen fick förslaget dock gehör från 327 röster, mot 228 nej-röster.

Budgeten innehåller bland annat ett inkomststöd i stil med så kallad medborgarlön, vilket M5S gick till val på, samt en sänkt pensionsålder.

En slutgiltig omröstning kommer att hållas inom det närmaste dygnet, men den är att betrakta som en formalitet.