Northvolts vd Peter Carlsson mötte medier i Stockholm under onsdagen.
Northvolts vd Peter Carlsson mötte medier i Stockholm under onsdagen.

Grönt ljus för miljardladdat Northvolt

Batteribolaget Northvolt har gjort klart med finansieringen av sin planerade batterifabrik i Skellefteå. I kommunen är det klackarna i taket. Uppemot 10 000 jobb väntas. I augusti inleds byggandet och 2021 ska tillverkningen av litiumbatterier starta.

ANNONS
|

Med totalt en miljard dollar i eget kapital, motsvarande nio miljarder svenska kronor, är den sista finansiella pusselbiten lagd.

Därmed kan första spadtaget definitivt tas efter en inte helt okomplicerad resa för företaget.

- Det har varit ett antal gånger jag haft sömnlösa nätter men i dag känns det otroligt roligt, både för oss och Skellefteå, att kunna berätta den här glada nyheten, säger vd:n Peter Carlsson till TT.

ANNONS

Grundat redan 2015 fick Northvolt så sent som i maj i år ett lån från Europeiska investeringsbanken på motsvarande 3,7 miljarder kronor.

Nu går en rad tunga finansiärer som BMW och Volkswagen in, liksom storbanken Goldman Sachs, AMF och Folksam.

Stort kundtryck

Byggandet ska inledas efter sommaren och batteritillverkningen planeras att dra i gång 2021, ett första skede på 16 gigawattimmar, motsvarande en produktion som räcker till 200000–300000 bilar.

Peter Carlsson påpekar dock att tack vare stort kundtryck behöver företaget trycka plattan i botten för att bygga ut till det dubbla, något som varit hans mål.

- Jag hoppas att vi kan nå 32 gigawattimmar 2024, säger han.

Med sig har man en orderbok som redan uppgår till 13 miljarder dollar vilket i sin tur betyder utsåld produktion från 2022 och fem år framåt.

Stora utmaningar finns dock på flera sätt, bland annat personalrekrytering. Northvolt gör bedömningen att satsningen innebär 1500 nya jobb.

- Jag är dock otroligt optimistisk. Intresset är väldigt stort, sedan inser vi att vi behöver få människor att flytta till Skellefteå men också utflyttade som vill flytta tillbaka. Där jobbar vi med kommunen och regionen för att göra förutsättningarna så bra som möjligt.

ANNONS

Skellefteås kommundirektör Kristina Sundin Jonsson gläds åt beskedet och gör bedömningen att indirekt handlar det om cirka 10000 arbetstillfällen tack vare byggen, skolor och andra företag som vill etablera sig.

Kommer förändras

- Skellefteå kommer att förändras, säger hon.

Ytterligare en utmaning för Northvolt är råvarutillgången. Peter Carlsson vill se närproducerade metaller i så stor utsträckning som möjligt men även om dessa finns i svensk berggrund handlar det om många år innan en gruva kan vara i bruk. I stället får det nu hämtas från annat håll och enligt Northvolts vd kan man garantera att till exempel koboltutvinningen inte ska ske genom barnarbete.

Enorm potential

Ytterligare ett frågetecken är hur satsningen ska löpa smidigt.

- Att industrin kommer att råka ut för flaskhalsar i den här enorma expansionen som nu väntar, det är vi ganska säkra på, medger Peter Carlsson.

ANNONS

- Sedan ser vi att vår förmåga att undvika dem är ganska bra. Vår produktionsmodell är bra då vi inte går via mellanhänder.

AMF som investerar motsvarande 740 miljoner kronor i bolaget säger att det kan finnas fallgropar, men också enorm potential.

- Visst finns det stora risker men det är ju så med så här tidiga investeringar. Det finns stora risker men stor potential och det är vad vi ser framför oss som placerare, säger Anders Oscarsson, aktiechef och ägaransvarig vid AMF.

Rättat: Enheten för batterieffekten är gigawattimmar. I en tidigare version angavs fel enhet på något ställe.

TT

Fakta: Northvolt

Grundades 2015, då med namnet SGF Energy.

2017 gav man beskedet att bolaget valt att förlägga en tänkbar fabrik i Skellefteå samt utvecklings- och testfabrik i Västerås.

I maj i år fick man ett lån från Europeiska investeringsbanken på motsvarande 3,7 miljarder kronor.

Dagens besked betyder att man får in totalt en miljard dollar i eget kapital genom en rad olika tunga investerare.

Fabriken i Skellefteå ska börja byggas i augusti i år och batteritillverkningen planeras att dra i gång nästnästa år.

Förutom fabriken i Norrland ska man även bygga ytterligare en fabrik ihop med Volkswagen i Tyskland.

Totalt har bolaget en orderbok på 13 miljarder dollar.

Källa: Northvolt.

ANNONS