Ökningen av den svenska statsskulden är liten i ett EU-perspektiv. Arkivbild.
Ökningen av den svenska statsskulden är liten i ett EU-perspektiv. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Gott läge för Sverige på dyster skuldlista

EU-ländernas samlade statsskuld uppgår till 93 procent av BNP – den högsta siffran som uppmätts sedan början av 2000-talet. Men Sverige ligger förhållandevis bra till.

ANNONS

Under årets första kvartal uppgick den svenska statsskulden till drygt 40 procent av den samlade ekonomin, visar siffror från EU:s statistikmyndighet Eurostat. Lägsta skulden i förhållande till BNP hade Estland, cirka 18 procent.

I botten på listan återfinns Grekland och Italien. Den grekiska statsskulden var dubbelt så stor som landets bruttonationalprodukt, över 209 procent. I Italiens fall handlar det om 160 procent.

Eurostats nya kvartalssiffror visar att unionens skuldsättning ökade jämfört med ett år tidigare. Men redan då, i coronakrisens början, tog många länder stora lån för att bland annat ge stöd till drabbade branscher.

I genomsnitt ökade EU-ländernas skuldsättning med cirka 14 procentenheter. I Sverige var ökningen 4,5 procentenheter, efter Irland den näst minsta i EU. Mest ökade Cyperns och Greklands skuldsättning: upp 29,5 respektive 28,6 procentenheter.

ANNONS

Men även i EU:s till befolkningsmängden största länder ökade statsskulden rejält, i Frankrike med 17,2 procentenheter och i Tyskland med 10,3 procentenheter.

Fakta: Ökning av statsskulden i EU-länder

Största ökningen:

Cypern 29,5

Grekland 28,6

Spanien 26,2

Italien 22,1

Portugal 18,0

Minsta ökningen:

Irland 1,7

Sverige 4,5

Bulgarien 5,0

Nederländerna 5,6

Finland 5,9

(Siffrorna anger ökningen i procentenheter mellan första kvartalet 2020 och första kvartalet i år.)

Källa: Eurostat

ANNONS