Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det pittoreska torpet tycks inte locka lika många fritidshusköpare längre. Arkivbild.

Gotland vinnare när det gäller fritidshus

Priset för ett fritidshus har stigit med 17 procent de senaste fem åren, enligt ny statistik. Men variationen är stor över landet.

De som köpte fritidshus i Jönköpings län för fem år sedan har anledning att blicka avundsjukt mot de som gjorde samma sak på Gotland. I alla fall om man är intresserad av att sälja sitt smultronställe.

Statistik som Svensk mäklarstatistik har tagit fram på uppdrag av Fastighetsbyrån visar nämligen att priserna för fritidshus i Jönköpings län sjunkit med 16 procent sedan 2013–2014. Under samma period har priset på Gotland ökat med 70 procent.

- Drömmen om det lilla torpet har kanske minskat lite. Vi ser också att en mer osäker marknad för permanentboende spiller över på marknaden för fritidshus, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Fjäll och hav

Det är inte bara fritidshusägare i sydöstra Sverige som kan glädja sig åt en fiffig affär, även de som köpte krypin i Jämtland eller Västerbotten för fem år sedan gjorde en sund investering – sett till prisökningen som skett i de båda länen sedan dess. Medelpriset på ett fritidshus i Jämtlands län har stigit med 58 procent och i Västerbottens län med 36 procent.

- Generellt sett ser vi att det är klassiska områden som fjällvärden eller havsnära platser där priserna ökat mest, säger Johan Engström.

Standardfråga

Den kommun där priset klättrat uppåt mest de senaste fem åren är dock varken belägen i Gotland, Jämtland eller Västerbotten utan i Gävleborgs län. I Bollnäs har medelpriset för ett fritidshus stigit med 147 procent.

I andra änden av den listan återfinns Jönköpings kommun där fritidshuspriset sjunkit med 39 procent, strax därefter kommer Smålandskusinen Kalmar med 37 procent prisfall.

- Vi ser att många lägger mer krut på att renovera hemma. De lite enklare fritidshusen får också stryka på foten när folk vill ha samma standard i fritidshuset som man har hemma, säger Henric Lagerquist, fastighetsmäklare vid Länsförsäkringar Jönköpings län.