Google söks för rekordbot

Vad får man upp om man söker på rekordböter? Jo, sannolikt Google – sedan EU-kommissionen ålagt nätjätten att betala motsvarande 23,6 miljarder kronor för att ha favoriserat sina egna e-handelstjänster på nätet.

ANNONS
|

Rekordböterna på 2,42 miljarder euro kommer sedan kommissionen under sju års tid granskat en hisnande mängd material: Motsvarande 1,7 miljarder nätsökningar.

- Det skulle ta 17000 år om jag skulle läsa upp dem för er. Det är mycket data – men vi måste kunna bevisa vad vi menar, säger EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager på en presskonferens i Bryssel.

ANNONS

"Missbrukat"

Det som Google har gjort är olagligt under EU:s antitrustregler, säger Vestager:

- Googles strategi för sin handelstjänst har inte bara handlat om att nå kunder genom att erbjuda bättre produkter än rivalerna. I stället har Google missbrukat sin marknadsställning som sökmotor, säger Vestager, som anser att nätjätten "har förhindrat europeiska konsumenter från att tjäna på konkurrensens fördelar och från att kunna välja fritt".

EU-kommissionen ger nu företaget 90 dagar på sig att avsluta "sitt uppförande" för att inte riskera ytterligare böter.

Överklagar?

Hurra, säger europeiska konsumentorganisationen Beuc, som hoppas på fler åtgärder gentemot nätjätten.

"Googles olagliga uppförande på handelstjänsterna är bara toppen av ett isberg", säger Beuc-chefen Monique Goyens i ett pressmeddelande.

Google håller dock inte med och aviserar att man kan komma att överklaga.

"Vi kommer att granska kommissionens beslut i detalj medan vi överväger ett överklagande och vi ser fram emot att fortsätta att föra fram vår syn på saken", meddelas i ett uttalande från bolaget.

Samma regler för alla

EU:s granskning av Googles handelstjänst inleddes redan 2010 och är inte den enda som pågår. I fjol våras varnade Vestager Google för miljardböter även vad gäller de krav som ställs på företag som vill använda bolagets operativsystem Android.

ANNONS

Google är samtidigt inte det enda USA-baserade företag som EU-kommissionen har slagit till hårt mot under de senaste åren. Bland annat har kommissionen krävt att datajätten Apple ska betala över 100 miljarder kronor i skatt till Irland.

- EU:s regler gäller för alla företag som verkar inom EU:s område – oavsett var de är baserade, betonar Margrethe Vestager.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Andra Google-fall som undersöks

EU-kommissionen har preliminärt bedömt att Google missbrukat sin marknadsledande ställning i två andra fall, som nu utreds:

1) Operativsystemet Android, där kommissionen misstänker att Google begränsat valmöjligheter och utveckling av mobilappar och tjänster genom en strategi för att skydda och utvidga den egna dominansen.

2) Tjänsten Adsense, där kommissionen misstänker att Google begränsat tredjepartssajter från att visa sökbaserade annonser genererade från Googles marknadsrivaler.

Dessutom utreder EU-kommissionen hur Google hanterar andra egna söktjänster i sin sökmotor.

Källa: EU-kommissionen.

Fakta: EU:s syn på Google

Enligt EU-kommissionen har Google i sin sökmotor sedan 2008 systematiskt favoriserat den egna tjänsten "Google shopping" och samtidigt förfördelat liknande konkurrerande tjänster.

Då hette tjänsten Froogle och fungerade dåligt. Google bytte strategi och styrde via algoritmer den egna tjänsten till toppen eller nära toppen av sökresultat, medan konkurrenterna styrdes bort. Även de mest högt rankade konkurrenterna hamnar i Googlesökningar på, som bäst, sida fyra i sökresultaten, enligt kommissionen.

I utredningen har EU-kommissionen bland annat undersökt 5,2 terabyte av sökresultat, motsvarande 1,7 miljarder sökningar.

Googles sökmotor har en mycket stor dominans på den europeiska marknaden, enligt kommissionen, med i snitt cirka 90 procent av trafiken.

Källa: EU-kommissionen.

ANNONS