Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Volatiliteten på marknaden har minskat, konstaterar banken SEB:s ekonomer.

Global ekonomi visar tecken på motståndskraft

Den globala tillväxten väntas sjunka något i år, förutspår banken SEB:s ekonomer i en ny prognos. Samtidigt minskar oron för recession och marknaderna har blivit mindre svängiga.

Den globala BNP-tillväxten väntas sjunka från 3,5 till 3,2 procent i år, förutspår banken SEB:s ekonomer i en ny prognos. För nästa år ligger däremot prognosen kvar på 3,5 procent.

Det är inte gruffet mellan Kina och USA eller Storbritanniens stundande EU-utträde som har skapat ekonomisk turbulens, skriver banken. I stället var det oro kring räntor och konjunktur som stundtals fick världens marknader att gunga under 2018.

Volatiliteten på marknaden har dock minskat och den globala ekonomin visar tecken på motståndskraft, bland annat tack vare en mer expansiv finanspolitik i Kina.

För Sveriges del ligger prognosen för årets BNP-tillväxt kvar på 1,6 procent, medan prognosen för 2020 justeras ned till 1,7 procent. Dämpad internationell efterfrågan spelar in liksom inbromsningen på bostadsmarknaden.

Andelen arbetslösa i Sverige väntas öka något, främst på grund av en ökning av arbetskraftsutbudet, och väntas plana ut kring 6,3 procent under år 2020. Vad gäller arbetslösheten inom OECD så fortsätter den att falla till den lägsta nivån sedan 1970-talet medan inflationen förblir måttlig.