Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Boris Lennerhov, vd på Gekås. Arkivbild. Bild: Adam Iihse/TT
Boris Lennerhov, vd på Gekås. Arkivbild. Bild: Adam Iihse/TT

Gekås korttidspermitterar all sin personal på grund av corona

Lågprisjätten drar ned på arbetstiden för alla fastanställda medarbetare. Omkring 1200 personer drabbas efter att varuhusets försäljning minskat kraftigt på grund av coronaviruset.

Gekås har inlett en korttidspermittering gällande 1200 anställda, däribland företagets högsta ledning. Vd:n Boris Lennerhov har permitterat sig själv med 20 procent.

– Det är är verksamhetsstyrt och man blir olika berörd beroende på vilka arbetsuppgifter man han. Säljer vi 40 procent mindre blir det 40 procent färre timmar i kassan till exempel, säger han.

Korttidspermittering innebär att den anställda går ner i arbetstid men får ut 90 procent av lönen, vilket bekostas av subventioner från staten nu när många företag pressas av coronaviruset. Det finns tre fasta nivåer där man går ner i arbetstid med antingen 20, 40 eller 60 procent.

– De anställda förlorar inte särskilt mycket lön. Går man ner 20 procent i arbetstid blir man av med 4 procent av lönen. Många tycker nog att det är tråkigt att inte ha någonting att göra, men det har varit sansade reaktioner hittills, säger Boris Lennerhov.

300 utan jobb

Värre är det för de 300 personer som är, eller skulle varit, säsongsanställda. De har inga jobb alls efter att varuhuset satt stopp för rekryteringen och avslutat kontrakten för de som redan börjat.

– De är ledsna men ändå förstående. Det här är en unik situation, säger Boris Lennerhov.

Korttidspermitteringarna inleddes på måndagen.

– En del får gå ner i arbetstid redan idag och en del senare i veckan. De får veta det per omgående. Ska någon gå hem på 20 procent och får reda på det idag börjar det gälla på onsdag, till exempel, säger Boris Lennerhov.

Tappar hundratals miljoner

Gekås räknar med att tappa ungefär 100 miljoner under mars månad. Förra veckan backade försäljningen med omkring 50 procent, och vd:n tror att de kommer att förlorar ännu mer i april.

– Eftersom att försäljningstrycket i april normalt är högre kommer det bli mer. Kanske 150 miljoner. Vi klarar det här i ett antal månader men inte hur länge som helst, säger han

Vad händer när ni inte klarar det längre?

– Jag tycker att det är onödigt att blicka in i det som inte har hänt än. Nu gäller det bara att försöka. göra det bästa av varje dag, säger Boris Lennerhov.