Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Göteborgs hamn lamslagen av IT-attacken

Göteborgs hamn är svårt drabbat av nätattacken, som slagit ut datorsystem i hela världen. Containrar med farligt gods har fått kontrolleras manuellt och hanteringen av lastbilsgods är helt stoppad.

Datorviruset som av en del experter kallas Petya har drabbat fraktjätten A P Møller-Mærsk och slagit ut delar av bolagets IT-system. Fraktjätten hanterar enligt Reuters var sjunde container i världen.

Bolagets hamndriftsbolag APM Terminals är hårt drabbat, med minst 17 hamnar påverkade i världen. En av dem är Göteborgs hamn, som redan är påverkad av den segdragna hamnkonflikten.

Tvingas arbeta manuellt

APM Terminals svenska kommunikationschef, Annika Hilmersson, säger på onsdagen att man gjort en inventering av alla containrar manuellt under natten och dagen.

- Den har gjorts av samtliga containrar på terminalen, med kontroll på containrar som innehåller farligt gods som vi hanterar i vår verksamhet. Normalt sett hanteras det här it-baserat.

APM har prioriterat att lossa gods från fartyg och järnväg. All hantering av gods från lastbilstrafik är stoppad.

- Under morgondagen måste vi titta på hur vi kan få in importgods och ut exportgods och det är ett ganska komplicerat steg. Vi tror inte att det är löst i morgon bitti. Nu pågår det att hantera den här påverkan och isolera ytterligare påverkan eller spridning, säger Annika Hilmersson.

"Kommer att gå omkull"

Joachim Steivik vid speditionsbolaget Swedebridge ser allvarligt på situationen.

- För det första kommer det knappt in något gods på grund av strejk och blockader. Och det lilla som kommer in kan man nu inte ens hämta ut på grund av att datasystemen ligger nere. Och mycket av det godset kommer till andra hamnar, däribland (danska) Århus, där det också är A P Mærsk som sköter driften, säger Joachim Steivik.

För kunderna innebar det redan innan attacken en omkostnad att bekosta transporten från Århus. Och nu blir det ytterligare kostnader när containrarna blir stående även där.

- Det är riktigt illa nu. Man kan inte ens hämta ut containrar i Göteborg och Århus. Kunder kommer att gå omkull på grund av det här, säger Steivik.

MSB: Vi vet inte

I vilken grad svenska myndigheter och organisationer i övrigt är drabbade är enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ännu okänt.

- Vi känner till att det finns drabbade svenska organisationer. VI har varit i kontakt med Mærsk och vi känner till en ytterligare organisation, säger Robert Jonsson, vid Cert-SE på MSB.

Ett tiotal personer arbetar med viruset på myndigheten, och har bland annat kontakt med sina europeiska motsvarigheter. MSB har inga rapporter om att svenska myndigheter drabbats.

Låser och krypterar

Inte heller polisen har någon klar bild ännu.

- Av erfarenhet vet vi att det tar tid eftersom de drabbade har lite annat för sig än att ringa till polisen och göra anmälningar, säger polisens IT-brottsspecialist Anders Ahlqvist.

Den skadliga koden låser och krypterar de drabbades datorer, med krav om ersättning för att köpa den krypteringsnyckel som låser upp dem igen.

- Det här är den stora plågan just nu. Det finns en rad olika varianter på det här och det är relativt billigt även om det är ett stort angrepp. Räknar man på totalen kan det bli en riktigt bra affär för den som har gjort det här, säger Anders Ahlqvist.

Skaffa bild

Den stora sammanställningen av attacken sköts av Europol. Oavsett var utredningen landar kommer det inte att skapa några avtryck i den svenska brottsstatistiken. Även om de skyldiga åker fast kommer de sannolikt endast åtalas där de befinner sig.

- För de drabbade är det så klart allvarligt. Det handlar inte om 300 dollar i lösensumma, utan det är driftstörningarna som kostar, säger Anders Ahlqvist.

Polisen säger att det kan vara frestande att betala.

- Men vårt generella råd är att betalar man så göder man organiserad brottslighet, säger han.