Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göran Persson vill sedan han valts till ny styrelseordförande i Swedbank inte diskutera frågan om krisbanken ska lämna Baltikum

Göran Persson ska städa upp i Swedbank

Göran Persson, tidigare socialdemokratisk statsminister, är i hetluften igen. Som nyvald styrelseordförande i penningtvättmisstänkta Swedbanks styrelse utlovar han storstädning och ny vd till banken om något halvår.

Han fick en rejäl majoritet med sig på den krisdrabbade storbankens extrastämma.

- Det fanns inte på kartan så sent som för något kvartal sedan. Jag blev lite överraskad när jag började nämnas i de här sammanhangen, säger Persson om det nya uppdraget till TT efter stämman.

- Men om man får frågan så är man fostrad på ett sådant sätt att om andra tror att man kan göra en insats så ställer man upp. Sedan ska jag inte dölja att jag tyckte nog det var ganska intressant och lockande, tillägger han.

"Det ska städas rent"

Arvodet vill Persson inte diskutera. Han nöjer sig med att säga att det ligger på samma nivå som företrädaren Lars Idermak hade, det vill säga 2,6 miljoner kronor per år.

När Göran Persson tackade stämman för förtroendet liknade han sitt uppdrag vid ett städuppdrag.

- Vi ska ur detta. Det ska städas rent. Det är lika viktigt som att ekonomin är i ordning, sade han inför de nästan 300 stämmodeltagarna på Folkets hus i centrala Stockholm.

Städningen handlar enligt Persson om att skapa en situation där myndigheter och den allmänna opinionen ser Swedbank som en bank som går att lita på och där det inte finns något att kritisera.

- Sedan när städningen är klar kan man med det återvinna förtroendet, säger Persson.

Men han ser inte en exit från den baltiska marknaden som en del av städuppdraget.

- Så fort man börjar på den diskussionen så är man på ett sluttande plan. Jag har inte tänkt den där tanken över huvud taget, säger han när TT tar upp frågan.

Baltiska staterna hemmamarknad

Enligt Persson är de baltiska staterna den del av Swedbanks hemmamarknad, där europeiska och baltiska krav kommer att följas av banken.

- Skulle vi på något sätt tvingas bort därifrån, vilka tar då över det baltiska banksystemet? Vad betyder det för vårt grannskap? Vad betyder det för den europeiska utvecklingen? frågar han retoriskt.

På börsen var det tummen upp efter extrastämmans beslut att godkänna Göran Persson som ny ordförande. Swedbank-aktien steg drygt en procent i onsdagens handel.

Extrastämman röstade även för Bo Magnusson som vice ordförande och juristen Josefin Lindstrand som nya ledamöter i Swedbanks styrelse.

Penningtvättkrisen i Swedbank tog fart i februari när SVT Uppdrag granskning avslöjade misstänkt penningtvätt i banken med koppling till Danske Banks stora penningtvättshärva i Estland. Sedan dess har åklagare och tillsynsmyndigheter i fem länder inlett utredningar: i Sverige, de tre baltiska staterna och USA.

Rekrytera ny vd

Utredningarna pågår ännu.

- Enligt den information vi har kommer svenska och estländska finansinspektioner lägga fram sina utredningar vid årsskiftet. Vi vet inte när de övriga utredningarna blir färdiga, säger Swedbanks tillförordnade vd Anders Karlsson.

Det marknaden befarar mest är att det slutar med dryga böter eller sanktioner mot Swedbank från amerikanska myndigheter. Enligt analytiker på investmentbanken KBW räknar marknaden med USA-böter på 5 miljarder dollar (motsvarande 48 miljarder kronor).

En annan stor fråga för Göran Perssons styrelse är att rekrytera en ny vd. Persson räknar med att beslutet om vem det blir kan fattas sent i höst. Tillträdet kan dröja längre än så, beroende på varifrån den nya chefen hämtas.

- Vi ska hitta en vd som kan gå in och göra en nystart i banken. Den kan finnas i banken eller utanför, säger Persson.

Anders Karlsson tog över som tillförordnad vd i samband Swedbanks ordinarie årsstämma i slutet av mars. Då hade den tidigare vd:n Birgitte Bonnesen fått sparken sedan en svensk brottsutredning om misstänkt insiderbrott med koppling till penningtvättsavslöjandet hade utvidgats till att även gälla misstänkt grovt svindleri.

Rättad: I en tidigare version av texten fick nya styrelseledamoten Josefin Lindstrand fel yrkestitel.