Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Miljöaktivister från grupperna Robin Wood och Ende Gelände hängde i helgen under en bro för att stoppa koltransporter till kolkraftverket Schwarze Pumpe i Cottbus i östra Tyskland.

Fridolin tar avstånd från kolprotest

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin tar avstånd från miljöaktivisternas aktioner mot Vattenfalls kolgruveanläggning i Tyskland.

Protesterna riktades mot Vattenfalls kolgruva Welzow Süd och kolkraftverket Schwarze Pumpe i östra Tyskland i helgen. Aktivisterna vill få stopp på kolbrytningen och är kritiska till Vattenfalls planer på att sälja verksamheten så att gruvan kan drivas vidare.

Sammandrabbningar uppstod med säkerhetspersonal och polis när aktivister tog sig förbi avspärrningar och enligt tysk polis greps 120 människor, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Kan inte försvara

- Det finns ett starkt engagemang för bra miljöpolitik och den svenska regeringen vill absolut vara en del av det engagemanget. Men det är ganska självklart att jag inte försvarar olagliga aktioner, säger utbildningsminister Gustav Fridolin till TT.

Miljöpartiet profilerade sig i valet på att kämpa mot statliga Vattenfalls kolgruveverksamhet i Tyskland. Partiets kongress beslutade i juni förra året dessutom att det vore klimatpolitiskt bättre att Vattenfall behåller brunkolstillgångarna och avvecklar verksamheten i stället för att sälja.

Men bara några månader efter det förklarade miljöministern Åsa Romson (MP) att det är lönlöst att försöka stoppa affären, då det inte finns en majoritet i riksdagen att ändra statens ägardirektiv till Vattenfall.

Dementerar

Påståendet att direktiven måste ändras för att regeringen ska kunna stoppa affären har ifrågasatts från flera håll och Vänsterpartiet anklagar MP för att lägga sig platt för Socialdemokraterna.

Regeringen håller på att utvärdera Vattenfalls planerade försäljning till det tjeckiska bolaget EPH. Men enligt Dagens industri gjorde S och MP upp redan i september om Vattenfalls brunkolstillgångar. Det dementeras av både Fridolin och näringsminister Mikael Damberg (S).

"Ägardirektiven gäller när regeringen ska pröva affären. Någon överenskommelse om att vi inte kan säga nej av miljöskäl finns inte", skriver Damberg i ett sms till TT.