Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Fingerprint presenterar delårssiffror. Arkivbild.

Fredrikson: "Inget behov av mer pengar"

Biometribolaget Fingerprint Cards inleder året med en brakförlust och aktien rasar på börsen. Men någon nyemission för det blödande företaget behövs inte, anser vd:n Christian Fredrikson.

Fingerprint Cards aktie har rasat det senaste året och bara sedan årsskiftet har aktiens värde mer än halverats. För de hårt prövade aktieägarna blev morgonens delårsrapport knappast speciellt uppmuntrande. I börsöppningen föll aktien med ytterligare drygt tio procent till cirka 6:80 kronor.

Detta sedan bolaget rapporterat en betydligt större förlust än förväntat, minus 188,3 miljoner, vilket också kan jämföras med en vinst på 69,7 miljoner kronor för samma period året före.

Samtidigt halverades intäkterna, från 685,9 miljoner kronor till 289,7 miljoner kronor. Vd:n Christian Fredrikson förklarade under en telefonkonferens de röda siffrorna med bland annat lägre produktionsvolymer av smarttelefoner för den kinesiska marknaden liksom större fokus på mindre och billigare fingeravtryckssensorer.

Framöver ser dock biometrichefen hur läget börjar stabiliseras och pekar på Kina.

- Jag vågar inte säga att den kinesiska marknaden är på väg att förbättras, men inte heller att den skulle försämras.

"I en dödsspiral"

Joakim Bornold, sparekonom vid Nordnet har följt bolaget sedan 2001. Han är mycket pessimistisk inför framtiden:

- Bolaget är inne i en dödsspiral. Det blir otroligt tufft för dem, säger han till TT.

- Konkurrenterna blir bättre och bättre samtidigt som marknaden har försvagats betydligt med en brutal prispress. Man har inte trott att konkurrenterna skulle vara så snabba att komma i kapp.

Behöver inte mer pengar

Trots den allt tuffare situationen behövs ingen nyemission för att hålla företaget flytande, enligt Fredrikson.

- Vi räknar med att vårt agerande, samt ett förväntat bättre kassaflöde under andra kvartalet på grund av bland annat en skatteåterbäring, räcker. Då behövs inget extra tillskott.

Fingerprint Cards har sedan tidigare lagt ett sparpaket på 360 miljoner kronor och enligt Christian Fredrikson ska det få fullt genomslag på kassaflödet under början av tredje kvartalet.

Kassaflödet från den löpande verksamheten för det första kvartalet var något bättre än året före men innebar fortfarande en förlust på drygt 200 miljoner kronor. Enligt vd:n förväntar man sig dock att kassaflödet ska förbättras under andra kvartalet på grund av en skatteåterbäring och bättre rörelseresultat.

Joakim Bornold är ändå tveksam och ifrågasätter bland annat det faktum att tidigare vd:n Johan Carlström föreslås som ny styrelseordförande samtidigt som han är åtalad för flera fall av misstänkt grovt insiderbrott.

- Jag tror inte Fingerprint själva har koll på var marknaden är på väg. Du ser inte att ledningen själva köper några aktier. Det ringer många varningsklockor kring det här bolaget, säger Bornold.