Stockholmsbörsen följde utvecklingen på övriga europeiska börser.
Stockholmsbörsen följde utvecklingen på övriga europeiska börser.

Fortsatt nedåt på börsen

Hotet om ett handelskrig mellan USA och Kina växer och skapar oro på börserna. Stockholmsbörsens OMXS-index föll under torsdagen.

ANNONS
|

Konflikten mellan USA och Kina fortsätter att eskalera. Gao Feng, talesperson för det kinesiska handelsministeriet, beskyllde under dagen USA för att agera lynnigt och varnade för att amerikanska arbetare och bönder kan bli de stora förlorarna.

USA:s president hotade å sin sida med ytterligare sanktioner om Kina hämnas på de tidigare aviserade tullarna. Det allt mera överhängande hotet om ett handelskrig skapade mörka moln över börserna.

Efter en försiktig uppgång i den inledande handeln vände Stockholmsbörsen nedåt och OMXS-index hade vid stängning fallit med 1,1 procent.

På storbolagslistan märks ett fåtal vinnare, däribland teknikföretaget Fingerprint och tobaksbolaget Swedish Match, medan övriga bolag på listan sjönk.

ANNONS

Bland de största förlorarna finns Autoliv som tappade 2,7 procent, vilket troligen hänger samman med att Daimler, som är en stor kund till bolaget, gått ut med en vinstvarning.

Även Electrolux tappade 1,4 procent i linje med förväntningarna då bolaget meddelat om en avsättning på 550 miljoner kronor. Avsättningen rör en konkurrensutredning i Frankrike som är känd sedan tidigare.

Utanför storbolagslistan klättrade vårdföretaget Capio 2,7 procent efter att ha presenterat Attila Vegh som ny vd.

Läget på Stockholmsbörsen speglar de europeiska marknaderna.

London föll 0,9 procent. CAC-index i Paris gick ned med 1,1 procent. DAX-index i Frankfurt tappade 1,5 procent.

TT

ANNONS