Fler tror på stigande än fallande priser på bostadsmarknaden. Arkivbild.
Fler tror på stigande än fallande priser på bostadsmarknaden. Arkivbild.

Fortsatt boprisoptimism bland hushållen

Hushållens förväntningar på bostadsprisernas utveckling har inte rört sig jämfört med i februari. Flest tror fortfarande på stigande priser.

ANNONS
|

SEB:s månatliga boprisindikator, som indikerar svenskarnas syn på bostadsprisernas utveckling, stod still i mars. Efter lyftet i februari ligger indexet kvar på 13, enligt ett pressmeddelande.

Precis som i februari tror 42 procent på stigande priser det närmaste året och 29 procent tror att priserna faller. Boprisindikatorn är skillnaden mellan dem som tror på stigande priser och dem som tror på fallande priser.

"Bostadsmarknaden är fortsatt avvaktande och förra månadens tydliga uppgång i förväntningarna har inte fortsatt. Det är intressant att det är fler som ändå tror på stigande priser än på sjunkande. Hushållen har därmed en starkare tro på bostadsmarknaden än vad analytikerna har. Där tror de flesta på sidledes eller svagt negativ utveckling", säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB i en kommentar.

ANNONS

Hushållen väntar sig i genomsnitt att reporäntan kommer att ligga på 0,16 procent om ett år, 0,08 procent lägre än i februarimätningen.

Sex procent av dem som har rörlig ränta på sina bolån planerar att binda räntan inom de närmaste tre månaderna. Det är två procentenheter färre än förra månaden.

TT

ANNONS