Enligt Fondbolagens förening söker allt fler efter mindre riskfyllda placeringar. Arkivbild.
Enligt Fondbolagens förening söker allt fler efter mindre riskfyllda placeringar. Arkivbild.

Fondsparare söker lägre risk

Svenska sparares riskaptit är på nedgång. De senaste åren har mindre riskfyllda fondalternativ blivit allt populärare, enligt Fondbolagens förening.

ANNONS
|

- En påtaglig trend bland aktiva fondsparare är att man söker bredare riskspridning, blandfonder har exempelvis ökat i andel de senaste åren, säger ekonomen Fredrik Hård på Fondbolagens förening.

Att svenska placerare försöker hantera riskerna med den högt värderade aktiemarknaden märks av i nysparandet.

Mellan januari och september placerades 14,9 miljarder kronor i det mindre riskfyllda sparalternativet blandfonder. Det kan jämföras med ett nysparande på 6,2 miljarder i aktiefonder, vilket sett till den totala fondförmögenheten i Sverige är det mest populära fondalternativet. Till skillnad från blandfonder såg också den mer riskfyllda sparformen ett nettoutflöde om nära 3 miljarder kronor under september månad.

ANNONS

Globala fonder

En annan trend som pekar mot att svenskarna har blivit mindre riskbenägna är deras stigande positioner i globala aktiefonder vilket skyddar mot mer lokala marknadsnedgångar.

Enligt Hård ser många sparare igenom föreställningen om en ständigt klättrande börs.

- Man frågar sig hur länge den otroligt starka utvecklingen på börsen kan pågå, kopplat till att räntorna runt om i världen börjar stiga.

Investmentbolag trend

Bland nätmäklaren Avanzas kunder går trenden mot att fler köper aktier i investmentbolag, vilket enligt sparekonomen Johanna Kull kan ses som en dämpad riskbenägenhet.

- Generellt sett har privatspararna i år vänt sig mer mot investmentbolag, dels för substansrabatter, men även för att man får en automatisk riskspridning genom ägarportföljen.

Fondbolagens förening understryker dock att den stora majoriteten sparar betydligt mer långsiktigt.

- För många rör det sig om ett perspektiv på kanske 10–15 år och då sitter man still i båten trots att det skakar på börsen, säger Fredrik Hård.

ANNONS

TT

Fakta: Svenskarnas fondsparande

Vid utgången av september uppgick den totala fondförmögenheten till 4405 miljarder kronor i år.

Med en andel på nära 60 procent av den totala fondförmögenheten är aktiefonder det mest populära fondsparandet i Sverige.

Strax därefter följer de något mindre riskfyllda blandfonderna som står för omkring en fjärdedel av fondförmögenheten. På tredjeplats och fjärdeplats återfinns långa och korta räntefonder.

Under perioden januari–september uppgick nysparandet till 39 miljarder kronor, varav 15 miljarder var nettoinsättningar i blandfonder.

Källa: Fondbolagens förening

ANNONS