Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam.

Folksam har ställt frågor till Swedbank

Storägaren Folksam har ställt flera frågor till Swedbank efter penningtvättmisstankarna. Både Folksam och Sparbankerna hoppas nu få klarhet i vad som skett i banken.

Folksam, som är andre störste ägare i Swedbank efter Sparbanksgruppen, agerar som ägare utifrån de misstankar om penningtvätt som framkommit beträffande Swedbank, berättar Carina Lundberg Markow, ägaransvarig i Folksam.

- Vi ser nu att Swedbank analyserar detta, och det är bra, säger hon.

Kritik mot utredningen

Men hon har också noterat att utredningen som Swedbank nu tillsätter är avgränsad till det material som SVT:s Uppdrag granskning pekat ut, och att den görs av samma revisionsbyrå som, enligt Affärsvärlden , är under utredning för sin roll i Danske Bank-härvan.

- Det är viktigt att utredningen får ett medskick att allt som kommer fram ska vidarebefordras till övervakande myndigheter.

Swedbanks utredning i sig kommer dock inte att ha någon rättslig betydelse i sig, konstaterar hon.

"Kvaliteten på utredningen färgas"

- Jag noterar också att kvaliteten på utredningen färgas av valet av revisionsbyrå. Jag är medveten om att de här tveksamheterna finns.

Folksam har dock gått ett steg längre.

-  Vi har skickat ett frågebatteri till Swedbank som vi vill ha svar på. Vi har fått positiva signaler om att de arbetar med dem. Men samtidigt är det inte bara vi som vill ha svar, för då kommer vi i ett konstigt läge. Vi vill att svaren ska vara publika.

Plats i valberedningen

Folksam har också en plats i Swedbanks valberedning, förklarar hon.

- Valberedningen har föreslagit omval av Swedbanks styrelse. Det kan ändras intill sista dagen. Man får vara öppen och ödmjuk, säger Carina Lundberg Markow.

Sparbankerna välkomnar granskning

Lennart Haglund, ordförande i Sparbankernas ägarförening, kommenterar misstankarna och Swedbanks agerande skriftligt: "Vi utgår från att Swedbank så öppet som möjligt redovisar de åtgärder som vidtagits för att återskapa förtroendet i marknaden och för sina kunder. Det är viktigt för alla parter att vi får klarhet i de uppgifter som framkommit i Uppdrag granskning".

Men ägarföreningen har förtroende för både vd och styrelse i banken, fortsätter han, och tillägger att Sparbankernas ägarförening nu välkomnar en extern oberoende granskning.