Det var fritt fram för Tekniska verken i Linköping att välja vilken anbudsgivare den ville vid en direktupphandling. Arkivbild.
Det var fritt fram för Tekniska verken i Linköping att välja vilken anbudsgivare den ville vid en direktupphandling. Arkivbild.

Flexiblare att upphandla efter ny dom

En ny dom i Högsta förvaltningsdomstolen kan göra det mer flexibelt för myndigheter och kommunala bolag att direktupphandla. Den bedömningen gör Tekniska verken i Linköping efter en utdragen tvist om upphandlingen av arkivhyllor.

ANNONS
|

Tekniska verken köpte hyllorna genom direktupphandling, men valde att ändå annonsera ut den för att få in anbud. Det behövs inte vid en direktupphandling, utan används vid det mer komplicerade förfarande som krävs vid vanliga upphandlingar.

Tekniska verken skrev i annonsen att en kombination av pris och kvalitet var avgörande för vilket anbud som skulle vinna, men specificerade inte närmare hur.

Inga hinder att inspireras

En anbudsgivare som förlorade ansåg att upphandlingen var orättvis, eftersom instruktionerna var svepande och inte följde det förfrågningsunderlag som regleras i en normal upphandling.

Högsta förvaltningsdomstolen konstaterar att om det rör sig om en direktupphandling kan myndigheten köpa det den vill utan anbudsförfarande, men att det inte finns något hinder mot att inspireras av de mer omfattande upphandlingsförfarandena om man vill uppnå konkurrens. Det innebär inte att de mer omfattande reglerna för en stor upphandling behöver följas.

ANNONS

Kan köpa hyllorna

"Skönt att äntligen få bekräftat att det vi tror på är ett hållbart arbetssätt! Vi kan fortsätta att på ett enklare sätt konkurrensutsätta våra direktupphandlingar för att nå goda affärer, utan att hantera direktupphandlingarna som ett mer krävande och omfattande annonserat upphandlingsförfarande", säger Eva Braun, inköpschef på Tekniska verken, i ett pressmeddelande, och fortsätter:

"Nu kan vi beställa våra arkivhyllor som vi väntat på i nästan ett och ett halvt år".

TT

Fakta: Direktupphandling

En direktupphandling är en upphandling utan krav på anbud i en viss form. Oftast används metoden när det rör sig om belopp under en viss gräns, enligt lagen om offentlig upphandling rör det sig i år om 586907 kronor.

Myndigheter kan också få göra direktupphandling om det finns särskilda skäl, exempelvis om det är bråttom för att göra ett extra förmånligt erbjudande långt under marknadsvärdet, exempelvis vid en auktion.

Vissa principer ska alltid följas, även om det inte finns några speciella regler kring hur upphandlingen ska gå till. Det rör sig om principerna om likabehandling, icke-diskriminering, öppenhet, ömsesidigt erkännande och proportionalitet. Olika myndigheter kan också ha interna regler för direktupphandling.

Källa: Upphandlingsmyndigheten.

ANNONS