Färska inflationssiffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Arkivbild.
Färska inflationssiffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Arkivbild. Bild: Chris Anderson/TT

Flera räntesänkningar väntar

Den svenska inflationen fortsätter att sjunka och är nu under Riksbankens prognos. Det bäddar för flera räntesänkningar än Riksbanken tidigare flaggat för enligt ekonomer.

ANNONS

Inflationstrenden har varit tydlig den senaste tiden, ytterligare ett tecken på detta är nu aprilsiffran. Medan förväntningarna låg på en nedgång till 4,0 procent så sjönk i stället inflationen till 3,9 procent enligt KPI-måttet (4,1 procent i mars).

För svenska hushåll och konsumenter är det ytterst glädjande nyheter. Dessutom, inflationsmåttet KPIF (där boränteeffekter räknats bort) och som Riksbanken framförallt tittar på, visar på en liknande utveckling.

Lyftet till 2,3 procent var även det mindre än förväntat och man är nu mycket nära Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent, det innebär att den räntesänkning som meddelades nyligen från Riksbanken, kommer att kunna följas av flera under hösten, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

ANNONS

– Det här var ett bra utfall, vi hade förväntat oss en högre inflation och vi känner oss nu trygga med att inflationen kommer ned under inflationsmålet och man kommer vara där under sommaren, säger han.

Två sänkningar

Även hans kollega på SEB, Jens Magnusson, delar den uppfattningen:

– Riksbanken borde vara nöjd med det här resultatet. Det var ganska mycket i linje med vår prognos även om vi trodde att till exempel matpriserna skulle ha hoppat upp lite efter påsken, säger han.

Riksbanken har i sin egen prognos ytterligare två räntesänkningar under 2024 från nuvarande nivån på 3,75 procent. Såväl Mattias Persson som Jens Magnusson bedömer dock att det blir flera.

– Sänkningarna kommer att fortsätta under andra halvåret och vi förväntar oss tre till under året där nästa kommer i september, säger Mattias Persson.

– Vi håller fast vid vår prognos med tre sänkningar och dagens utfall stärker uppfattningen att det kan komma två eller tre sänkningar, säger Jens Magnusson.

Junisänkning – inte omöjligt

Medan Swedbank tror på nästa sänkning i september är SEB:s uppfattning att det kan ske redan i augusti. Jens Magnusson utesluter dock inte heller helt möjligheten om en junisänkning.

– Den här siffran var inte tillräckligt stor överraskning även om den var bra. Riksbanken har dock ytterligare ett inflationsutfall (maj) innan junimötet. Skulle den siffran vara nära eller på målet – då är inte en junisänkning ur spel, tror Jens Magnusson.

ANNONS
Prisökningstakten på årsbasis i april 2024 enligt måttet KPI.
Prisökningstakten på årsbasis i april 2024 enligt måttet KPI. Bild: Anders Humlebo/TT

Fakta: Inflationen i april

Den svenska inflationen sjönk till 3,9 procent i april enligt KPI-måttet, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

I mars låg inflationen – det vill säga konsumentprisökningarna i årstakt – på 4,1 procent.

Analytiker hade räknat med att inflationen skulle sjunka till 4,0 procent, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Det kan jämföras med en väntad uppgång till 2,4 procent, från 2,2 procent i mars.

Riksbankens inflationsmål är en KPIF-inflation på 2,0 procent.

ANNONS