Inte bara Uzbekistan. Azerbajdzjans president Ilham Aliyevs familj berikades med minst 6 miljarder kronor genom Telias försorg, men brottsutredningen lades ned. Arkivbild.
Inte bara Uzbekistan. Azerbajdzjans president Ilham Aliyevs familj berikades med minst 6 miljarder kronor genom Telias försorg, men brottsutredningen lades ned. Arkivbild.

Flera fulaffärer i regionen

Telias affärer i Uzbekistan har kommit i fokus i rapporteringen om bolagets resa i österled. Men det är flera affärer i regionen som har ifrågasatts. Här följer en kronologi över turerna.

ANNONS
|

Redan 2008 rapporterar Svenska Dagbladet att Telias partnerföretag Takilant har kopplingar till president Islam Karimovs regim. Men det är hösten 2012, sedan SVT:s Uppdrag granskning i detalj visat på banden till diktatorns dotter Gulnara Karimova, som utredningen om misstänkt mutbrott inleds.

Telias dåvarande vd Lars Nyberg förnekar mutor och låter advokatbyrån Mannheimer Swartling utreda affärerna.

En tid därefter offentliggör åklagare beslagtagna mejl där Teliachefer fått information om att Karimova är företagets partner. Mejlen har Telia inte lämnat till Mannheimer Swartling. Advokatbyrån presenterar den 31 januari 2013 sina slutsatser: Bolagets affärer bryter mot de egna etiska riktlinjerna, brott kan inte fastslås men inte heller uteslutas.

ANNONS

Nyberg och Telias styrelse ledd av Anders Narvinger avgår.

Fler fulaffärer

Fler avslöjanden följer. Bland annat visar TT och den internationella grävredaktionen OCCRP att alla tre utländska telekomoperatörer i Uzbekistan, alltså även ryska MTS och rysk-norska Vimpelcom (delägt av statliga Telenor) har gjort affärer på samma sätt, och med samma krets kring Karimova.

Telia får en ny styrelse ledd av Marie Ehrling, och en ny vd, Johan Dennelind, med uppgift att städa upp.

Flera suspekta affärer i regionen utreds. Telias nya ledning låter 2013 en advokatbyrå, Norton Rose Fulbright, granska alla affärer i Eurasien. Byrån kommer 2014 fram till att Telia har gjort oetiska och kanske brottsliga affärer även i Azerbajdzjan, Kazakstan, Nepal, Georgien och Tadzjikistan. Rapporten överlämnas till åklagare.

I maj 2015 avslöjar TT, Uppdrag granskning och OCCRP att Telia 2008 finansierat och medverkat till att president Ilham Aliyevs familj i Azerbajdzjan berikas med minst 6 miljarder kronor, dubbelt så mycket som de sammanlagda beloppen i Uzbekistanaffären.

- Affären har för många frågetecken, säger Dennelind.

Nyberg förnekar på nytt mutor.

ANNONS

Telia lämnar

Senare samma år meddelar Telia att bolaget drar sig ur hela "Eurasien".

2016 lägger åklagaren Gunnar Stetler ner förundersökningarna om affärerna i andra länder, "trots att konkreta misstankar funnits". Brott och uppsåt kan inte styrkas, säger han. Enligt källor räcker resurserna inte för att utreda mer. Krutet läggs på Uzbekistan.

2017 enas Telia med myndigheter i USA och Nederländerna om böter och förverkande av vinst på sammanlagt 7,7 miljarder kronor. Bolaget erkänner mutbrott enligt amerikansk lag.

Hösten 2018 äger till slut rättegången rum i Stockholms tingsrätt om Uzbekistanaffärerna.

I december 2018 säljer Telia verksamheten i Uzbekistan till den uzbekiska staten. I regionen finns nu Telia bara kvar i Moldavien.

TT

ANNONS