SEB:s Boprisindikator fortsätter att öka. Arkivbild.
SEB:s Boprisindikator fortsätter att öka. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Fler tror på stigande bostadspriser

Andelen hushåll som tror på stigande priser på villor och bostadsrätter fortsätter att öka, enligt SEB:s boprisindikator.

ANNONS

Andelen ökar med en procentenhet från förra månaden till 70 procent. Därtill sjunker andelen hushåll som spår kommande fallande priser det kommande året med två procentenheter gentemot föregående månad. Andelen uppgår nu endast till fyra procent, vilket är den lägsta nivån som uppmätts i Boprisindikatorns 18-åriga historia, enligt SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

"Bostadspriserna rusar för närvarande och sju av tio svenskar tror att de fortsätter stiga det närmaste året", säger Magnusson enligt ett pressmeddelande.

Boprisindikatorn, som visar skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och andelen som tror på sjunkande priser, ligger på 66, tre enheter upp från förra månaden.

ANNONS

"Dagens Boprisindikator på 66 ger stöd för fortsatta prisuppgångar och är bara 6 enheter lägre än rekordnoteringen 72 från september 2015", säger Magnusson.

Hushållens förväntningar på nivån på reporäntan minskar tydligt och ligger i maj på 0,40 procent, en minskning på 0,13 procentenheter från april.

Reporäntan har legat på 0,0 procent sedan den 8 januari 2020.

ANNONS