Fler söker sig utomlands i höst efter den svala sommaren i Sverige. Arkivbild.
Fler söker sig utomlands i höst efter den svala sommaren i Sverige. Arkivbild.

Fler reser efter kylig sommar

Den kalla svenska sommaren fick många att skjuta på utlandsresan. Resebolagen ser en rejäl uppgång i höst – och det är weekendresor till Europa som är svenskarnas plåster på såren.

ANNONS
|

Efter en sommar som SMHI beskrev som "den svalaste på 155 år" håller svenskarna nu på att lämna landet. Besvikelsen över den svenska sommaren drev även upp priserna på utlandsresor under sommaren – enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) gick priserna på paketresor upp med 16 procent mellan juni 2016 och juni 2017.

Många väntade ut pristoppen, och det är nu som resebolagen ser effekterna.

- Det har varit ett enormt bokningstryck på höstresor. Det gäller både den klassiska höstlovsveckan 44, men också spritt under hela hösten. Delvis handlar det om att sommaren varit så dålig och att de som inte hann med att komma iväg gör det nu i stället. Men sen faller priserna också en del direkt efter skolstarten, så många passar på, säger Katarina Daniels, kommunikationsansvarig på resebyrån Ticket.

ANNONS

Bubblaren München

Ticket ser en ökning i antalet bokningar på nära 35 procent för de tre höstmånaderna jämfört med samma period i fjol. Och det är främst weekendresor till Europa som står för ökningen. Nya populära resmål är Amsterdam, Lissabon och München, medan klassiska London fortsätter vara populärt.

- Jag tror att svenskarna går mer och mer mot det amerikanska sättet att se på semester. Man kanske inte bara vill ha den jättelånga semestern på sommaren, man vill sprida ut det mer. På så sätt får man en energiinjektion på hösten, säger Katarina Daniels.

TT: Borde inte fler boka solresor efter att sommaren varit dålig?

- Man vill nog bara komma bort överhuvudtaget. Jag tror att många tänker att om man bara kommer ner lite i Europa så är det varmare. Det räcker för många att bara kunna sitta på en uteservering i november, eller ha en tunn jacka på sig. Men man kanske inte känner att man måste ligga på en strand. Charterresorna ökar i och för sig också, men inte alls lika mycket.

ANNONS

Kryssningar

Även resebyrån Resia gör analysen att den dåliga sommaren fått fart på weekendresorna under hösten.

- Man kan ju tycka att folk vill ha sol. Men många vill nog bara komma bort från vardagen. I vår senaste undersökning var det nya upplevelser, mat och kultur som var det viktigaste för resenärerna, snarare än närhet till stranden, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Förutom weekendresor har även trycket varit hårt på kryssningar i Karibien, samt norska Hurtigrutten i höst.

- Vi ser ett jätteintresse, och det är lite förvånande. Jag tänkte nog att det kunde avskräcka folk med de väderfenomen som varit i Karibien. Men många av de typiska charterresenärerna har börjat åka på kryssning. När de får reda på att man får en vecka i Karibien för samma peng som en vecka på Kanarieöarna så är det många som väljer det, säger Lina Eklund.

ANNONS
TT

Fakta: Mest bokade weekendresmålen i höst

Topplistan gäller avresor mellan 1 september och 30 november 2017 där man stannar mellan 2–4 nätter på plats. Inom parentes syns förra årets placeringar under samma period.

1. London (1)

2. Prag (3)

3. Paris (ny)

4. Berlin (4)

5. Budapest (5)

6. Krakow (6)

7. Amsterdam (10)

8. München (ny)

9. Dublin (ny)

10. Warszawa (ny)

Källa: Resia

ANNONS