Fingerprint Cards vinst har raderats ut. Arkivbild.
Fingerprint Cards vinst har raderats ut. Arkivbild.

Fingerprints småägare 100 000 back

Prispress och stentuff konkurrens. Biometribolaget Fingerprint Cards vinst är utraderad och aktiekursen rasar på nytt ihop som ett korthus. Snittägaren har förlorat närmare 100 000 kronor på de senaste årens kursras.

ANNONS
|

Fingerprint Cards verkar nu i den tuffaste av världar, enligt sparekonomen och analytikern Joakim Bornold på Nordnet.

- De tappar marknadsandelar på en enormt pressad marknad, säger han.

Återigen släpper Fingerprint Cards dåliga nyheter. Bolagets preliminära bokslut visar på en rörelseförlust för fjärde kvartalet på 40,6 miljoner kronor, en ordentlig smäll jämfört med vinsten på en halv miljard kronor samma period 2016. Försäljningen har samtidigt minskat med 62 procent.

ANNONS

Oklar framtid

Om det finns någon ljusning i sikte?

- Det vet man inte, det vet nog inte bolagsledningen själv, säger Bornold och pekar på att ledningspersonerna inte har köpt några aktier i det egna bolaget på länge, trots den nu låga aktiekursen.

Det krävs rejält med ljus för att aktieägarna i det tidigare så hajpade bolaget ska kunna få tillbaka lite av det satsade kapitalet. Den absoluta merparten av antalet aktieägare kom in i aktien efter att kurstoppen var passerad, enligt nätmäklaren Avanzas statistik. Snittköpet hos Avanzas kunder ligger kring 80 kronor, att jämföras med dagskursen på runt tolv kronor efter ytterligare ett ras på 25 procent på torsdagen. Det ger en snittförlust på mellan 70000–100000 kronor per aktieägare, enligt Henrik Senestad, sparekonom på Avanza.

Ägarna blir kvar

Men trots kräftgången, antalet aktieägare har inte minskat särskilt mycket. Enligt Avanzas uppskattning finns totalt runt 60000 småaktieägare i Fingerprint Cards i dag, ner från 70000 när det var som mest.

Vd Christian Fredrikson pekar på en stark prispress på bolagets produkter som huvudsaklig orsak till resultatraset, speciellt på den för företaget så viktiga kinesiska marknaden.

ANNONS

Fingerprint Cards huvudsakliga intäktskälla är fingeravtrycksläsning för mobiltelefoner, en marknad man från början var världsledande på, men nu har mängder av konkurrenter kommit ikapp och i vissa fall förbi. Nu gäller det för bolagets ledning att hitta nya stabilare intäkter, på exempelvis smarta kort och teknik för ögonigenkänning.

Fingerprint Cards har i dag 568 personer som jobbar för företaget inklusive konsulter. 185 av dessa, inklusive konsulter, ska bort som ett led i sparprogrammet, enligt finanschefen Hassan Tabrizi. Totalt ska åtgärderna ge kostnadsbesparingar på cirka 360 miljoner kronor under 2018.

TT

Fakta: Drygt 30 miljarder borta

Fingerprint Cards börsvärde var sommaren 2016, innan aktiekursen gav sig i väg utför, uppe på 35 miljarder kronor.

Då kostade aktien runt 115 kronor. I dag när aktien kostar cirka tolv kronor är bara 3,7 miljarder kronor i totalt värde på bolaget kvar.

Värdet är uträknat baserat på antalet aktier gånger börskursen.

ANNONS