Fingerprint Cards huvudägare Johan Carlström står åtalad för grovt insiderbrott. På tisdag kan han dock väljas till ny ordförande vid stämman.
Fingerprint Cards huvudägare Johan Carlström står åtalad för grovt insiderbrott. På tisdag kan han dock väljas till ny ordförande vid stämman.

Fingerprintägare ifrågasätts inför stämma

På tisdag kan Johan Carlström utses till ny ordförande för Fingerprint Cards – samma bolag som han står åtalad för insiderhandel kring.

ANNONS
|

Klockan 15 inleds ett nytt kapitel i det skandalomsusade bolaget Fingerprint Cards historia. Det är då bolagsstämman hålls i Göteborg och det är då Johan Carlström är tänkt att ta över ordförandeklubban, i alla fall är det vad han själv förväntar sig.

I en intervju med Svenska Dagbladet säger Carlström att han utgår från att han väljs och – framförallt – frikänns i åtalet om grovt insiderbrott senare i år. Någon större konflikt ser han heller inte:

- Det kanske inte är etiskt lyckat då man inte är frikänd men jag hade inte räknat med att de skulle skjuta upp rättegången tre gånger. Hur länge ska jag behöva vänta på att få min rättvisa? undrar han.

ANNONS

Claes Folkmar betonar att Carlström inte är dömd men ifrågasätter den väg bolaget nu väljer att gå.

- Det verkar som bolaget inte har någon vilja eller ambition att framstå som seriöst.

Är tyst

Bakgrunden är att Carlström under sin tid som vd för biometribolaget (2009–2015) handlade i bolagsaktien, bland annat genom så kallade turbowarranter. Detta innebär att innehavaren spekulerar i en hävstångseffekt som kan ge aktien mycket hög avkastning. Carlström ska enligt åtalet ha köpt sådana när Fingerprint Cards hade goda utsikter.

På en fråga från SvD om hur många B-aktier Johan Carlström nu äger i Fingerprint Cards vill han heller inte uppge det utan hänvisar till att han ska skriva in sig i insynsregistret efter stämman.

Men Claes Folkmar är inte nöjd med det.

- Ska man bli ordförande så ska man vara så transparent som möjligt och redovisa de aktier som man har. Man kan inte å ena sidan hänvisa till privat ägande och å andra sidan vara publik i sin ordföranderoll.

ANNONS

Johan Carlström återvänder nu till ett bolag som kraschlandat efter att framgångssagan inleddes 2015. Den senaste delårsrapporten visade på en förlust på 188,3 miljoner kronor och halverade intäkter. Aktien har bara i år rasat mer än 60 procent och nyligen kom beskedet att den ska plockas bort från OMXS 30-listan då handelsvolymen minskat betänkligt. Kraschlandningen har också lett till att många småsparare som hoppade på tåget men inte hunnit kliva av nu sitter med aktieposter som försvagats kraftigt.

Förlorat pengar

- Vi har fått mycket frågor kring bolaget och det är många som förlorat pengar, sedan ska man också komma ihåg att det finns de som tjänat stora summor. Det var nästan som det uppstod en sekt kring bolaget, framförallt när aktien vände ned och många tyckte det var obegripligt.

Carlström själv säger i intervjun i SvD att "någon måste försöka styra upp bolaget", Claes Folkmar tror dock att Carlström nu gör bolaget en björntjänst.

- Förtroende är enormt viktigt för en aktiekurs och han borde ha hittat en person som har marknadens förtroende, någon från till exempel telekombranschen. För mig blir det här väldigt märkligt.

ANNONS
TT

Fakta: Fingerprint Cards

Fingerprint Cards utvecklar och tillverkar fingeravtryckssensorer, som används till exempel i mobiltelefoner. Bolaget utvecklar också teknik där ögats iris läses av med en kamera.

För helåret 2017 låg intäkterna på 3 miljarder kronor, ett ras från drygt 6,6 miljarder kronor 2016. Vinsten rasade samtidigt till 142 miljoner, från 2,6 miljarder.

Aktieägarna i Fingerprint har haft en deprimerande resa från kurstoppen vid slutet av 2015 på cirka 130 kronor per aktie till dagens kurs på drygt 6 kronor.

Två tidigare styrelsemedlemmar i biometriföretaget dömdes i juli i fjol till fängelse för grovt insiderbrott. De dömdes även till näringsförbud i fem år och skyldighet att betala tillbaka vinsterna från affärerna.

I november i år inleds förhandlingarna mot Johan Carlström vid Stockholms tingsrätt.

Källor: Fingerprint Cards och Reuters

ANNONS