Fingerprints vd Christian Fredrikson. Arkivbild.
Fingerprints vd Christian Fredrikson. Arkivbild.

Fingerprint rasar efter nytt sparpaket

Efterfrågan dalar. Nu drämmer krisdrabbade Fingerprint till med ännu ett större sparpaket. Aktien rasar ytterligare och många är de småsparare med stora förluster.

ANNONS
|

Tidigare i år lanserade biometribolaget Fingerprint Cards ett sparpaket på 360 miljoner kronor på helårsbasis. Men det räcker inte för att möta den fallande efterfrågan och prispressen på bolagets produkter – sensorer för mobiltelefoner.

Kommer mera

Nu dubblas åtgärderna i form av ett nytt sparprogram på 350 miljoner kronor samtidigt som ledningen bestämt sig för ned- och avskrivningar för uppåt en halv miljard kronor, bland annat på lagret och forskningsprojekt. I samband med det kommer bolaget att dra ner antalet tjänster med 179 stycken.

Aktiekursen rasar runt fem procent på Stockholmsbörsen. Redan tidigare har aktien rasat ihop som ett korthus och kostar nu efter det nya fallet sex kronor. Och intresset för bolaget har också dalat, vid halvårsskiftet åker aktien ur börsens finlista, OMXS30, där de mest omsatta aktierna handlas.

ANNONS

- Aktiviteten har gått ner väldigt mycket, alltså antalet sälj och köp, säger Johanna Kull, sparekonom på nätmäklaren Avanza.

Många suttit still

Men antalet ägare har inte minskat lika mycket. Bland Avanzas kunder är det åtta procent färre som äger en Fingerprint-aktie i dag jämfört med årsskiftet. Sedan toppen våren 2017, i antal ägare, har ungefär var femte ägare lämnat.

- Men det är en stor grupp som inte har agerat alls. Många har förluster som man gömt undan i byrålådan. Fast det bästa vore nog att riva plåstret på en gång. Bolaget har en extremt svår situation framför sig, där många tror att en nyemission blir nödvändig, säger Johanna Kull.

Snittspararen av Fingerprintaktier hos Avanza har investerat 12000 kronor i det krisdrabbade bolaget.

TT

ANNONS

Fakta: Fingerprint Cards

Fingerprint Cards utvecklar och tillverkar fingeravtryckssensorer, som används till exempel i mobiltelefoner. Bolaget utvecklar också teknik där ögats iris läses av med en kamera.

För helåret 2017 låg intäkterna på 3 miljarder kronor, ett ras från drygt 6,6 miljarder kronor 2016. Vinsten rasade samtidigt till 142 miljoner, från 2,6 miljarder.

Aktieägarna i Fingerprint har haft en tuff resa från kurstoppen vid slutet av 2015 på cirka 130 kronor per aktie till dagens kurs på runt sex kronor.

I en hovrättsdom i mitten av maj fälldes en tidigare styrelsemedlem i biometriföretaget för grovt insiderbrott till 14 månaders fängelse, medan en annan tidigare styrelsemedlem fick villkorlig dom och dagsböter.

I november i år inleds förhandlingarna mot storägaren och nyutnämnde styrelseordföranden Johan Carlström vid Stockholms tingsrätt. Han är åtalad för misstänkt insiderbrott.

ANNONS