Fiasko för åklagaren i HQ-målet

Åtalet efter HQ-kraschen slutade i fullständigt nederlag för Ekobrottsmyndigheten. Mats Qviberg och samtliga andra åtalade frias. Enligt tingsrätten följde banken regelverket.

ANNONS
|

"Ett otroligt efterlängtat beslut", skriver finansmannen Mats Qviberg på Twitter som kommentar till tingsrättens friande dom.

Vid HQ Banks kollaps 2010 var han ordförande för moderbolaget HQ. Tillsammans med bankbolagets ordförande Stefan Dahlbo, vd:n Mikael König och styrelseledamoten Curt Lönnström har han sedan början av förra året stått åtalad för grovt svindleri. Ett brott som de enligt Ekobrottsmyndigheten (EBM) skulle ha begått med hjälp av revisorn Johan Dyrefors.

Tingsrätten köpte dock inte myndighetens grundpåstående om att banken skulle ha brutit mot gällande redovisningsregler vid värderingen av bankens tradingverksamhet. Därför frias samtliga åtalade. Även åtalet om grovt bokföringsbrott mot de tre HQ Bank-företrädarna fick underkänt.

ANNONS

"Borde inte ha åtalat"

Beskedet välkomnades av Hans Strandberg, en av Mats Qvibergs försvarare under rättegången. Han anser att domen är välskriven och att det är uppenbart att domstolen har förstått sakfrågorna.

TT: Skulle åklagaren ha väckt åtal från första början?

- Jag tycker inte det. Är domen motiverad så att det inte gjorts någon felvärdering, då är det anmärkningsvärt att man går till åtal utan egna expertutlåtanden och bara hänvisar till Finansinspektionen.

Bedömningen i tingsrätten när det gäller svindleridelen har helt och hållet handlat om redovisningsreglerna. Tingsrätten uppger att det har förekommit "mindre avvikelser" från reglerna, men att de inte är så allvarliga att det kan leda till fällande dom.

- Vi har inte tittat på om det har förekommit ett otillåtet risktagande, om det saknats kapital eller den stora tradingförlust man gjorde. Vi har enbart prövat ett internationellt regelverk, säger domaren Carl Rosenmüller.

ANNONS

Pressad av försvaret

EBM:s chefsåklagare Martin Tidén, som väckte åtal mot HQ-topparna, avfärdar kritiken om att han inte borde ha väckt åtal. Han anser att han hade skäl att vänta sig en fällande dom.

Samtidigt vittnar han om pressen från de tilltalades försvarare – ett stort, men för honom okänt, antal advokater.

- Vi måste ta en diskussion om hur samtalsklimatet både i och utanför rätten ska vara mellan åklagare och advokater. Konsekvenserna, om vi inte kan stävja det här, kan ju bli att vi får svårt att hitta åklagare som vill ställa upp i sådana här ärenden

TT: Har du redan nu någon känsla för om du tänker överklaga?

- Nej. jag spekulerar inte i det. Jag måste ge tingsrättens dom en ordentlig genomläsning.

Fakta: Turerna i HQ Bank

I augusti 2010 återkallade Finansinspektionen (FI) tillstånden för HQ Bank. Enligt FI hade banken så stora risker att överlevnaden riskerades.

Strax därpå försattes HQ Bank i likvidation.

En förundersökning om grovt svindleri i HQ Bank inleddes september 2010 – bara dagar efter att FI dragit in banktillståndet.

I mars 2011 pekade den nya styrelsen i HQ AB ut bland andra Mats Qviberg som ansvarig för haveriet i HQ Bank.

I januari förra året ledde utredningen fram till åtal mot nyckelpersonerna.

Rättegången inleddes i Stockholms tingsrätt den 9 februari och avslutades den 3 maj. På tisdag kommer tingsrättens dom.

En central fråga i målet har varit om HQ Banks värderingar följde gällande bokföringsregler.

I november tas HQ AB:s skadeståndsanspråk mot Qviberg och de andra nyckelpersonerna upp i Stockholms tingsrätt.

ANNONS