Bedragarna befinner sig oftast i ett land utanför EU, enligt polisen. Bilden är arrangerad.
Bedragarna befinner sig oftast i ett land utanför EU, enligt polisen. Bilden är arrangerad. Bild: Thomas Winje Øijord/NTB scanpix/TT

FI larmar om investeringsbedragarnas nya knep

Finansinspektionen (FI) varnar för att investeringsbedragarna har utökat sin arsenal med ännu ett trick: fjärrstyrning av datorn.
– De som drabbas förlorar mycket pengar, säger Lars Malmström på FI.

ANNONS

Investeringsbedrägerierna – där en person luras att investera sina sparpengar med falska förespeglingar om hög avkastning – ökade stort i Sverige under 2019, enligt FI:s bedömning.

Lars Malmström, chef för konsumentavdelningen på FI, säger att ökningen beror på att många av bedragarna har ändrat metod. Tidigare riktade de in sig på enstaka personer under längre tid för att lura dem på högre belopp, men har nu gått över till att annonsera på sociala medier för att lura fler personer att investera ett lägre belopp. Oftast ligger startavgiften på 250 euro, motsvarande runt 2 600 kronor.

– Att det är ett lägre startbelopp betyder inte att det blir en lägre summa i slutet, utan snarare att det är fler som drabbas, säger Malmström.

ANNONS

– De som drabbas förlorar mycket pengar, det handlar om i genomsnitt 200 000 till en miljon kronor, ibland två miljoner, säger han.

Ta lån i personens namn

På senare tid har investeringsbedragarna tagit till sig en ny metod, enligt FI. Nu försöker de även få sina offer att gå med på att installera ett program som ger dem möjlighet att fjärrstyra datorn. Det uttalade syftet med fjärrstyrningen är att genomföra en demonstration av bluffbolagets sajt, eller hjälpa offret att betala in pengar via internetbanken. Men metoden öppnar även för andra möjligheter.

– Har de väl kontroll över datorn och internetbanken kan de skapa ett nytt bankid och ta ett lån mot personens vilja. Det kräver en del signering, men det brukar de också vara skickliga på att övertala offret till. Tyvärr är det förvånansvärt lätt att gå på den här typen av bedrägerier, säger Malmström.

"Pingpongbollar"

Jan Olsson, kriminalkommissarie på polisens nationella it-brottscentrum, säger att den typiska personen som drabbas är en man som tycker om att ta stora risker och som samtidigt har ett kapital att investera. Personerna på andra sidan befinner sig oftast i ett land utanför EU, förmodligen eftersom det gör det svårare för svensk polis att spåra dem.

– De har ett upplägg som gör att de blir väldigt svåra att hitta. Vi ser spår som leder till Hongkong, Japan och Panama, men vi vet inte om de verkligen sitter där. Pengarna hoppar som pingpongbollar över jorden, och många länder lämnar inte ut information till polisen eftersom vi inte har den typen av avtal med vissa delar av världen, säger Olsson.

ANNONS

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Acceptera aldrig att en person du inte känner fjärrstyr din dator.

Gå inte med på att använda ditt bankid på uppmaning av någon som ringer.

Logga inte in på din internetbank på en annan persons begäran, och lämna inte ut dina inloggningsuppgifter.

Gör inte affärer med företag som inte finns i Finansinspektionens företagsregister, eller som finns på myndighetens varningslista.

Källa: Finansinspektionen

ANNONS